ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Franței la Chișinău a lansat programul de formare a jurnaliștilor din R. Moldova

10:37 | 19.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Ambasada Franței la Chișinău și partenerii săi a anunțat lansarea oficială a programului de formare a jurnaliștilor din Republica Moldova ”Media și Democrație”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei, acest program de formare, care se înscrie în discuțiile purtate de președinții Emmanuel Macron și Maia Sandu în luna februarie, la Paris, vizează consolidarea și susținerea proceselor democratice în Republica Moldova, prin fortificarea presei independente.

Potrivit sursei citate, formarea jurnaliștilor se va desfășura în două etape. Prima va avea loc în perioada 22-26 noiembrie, la Chișinău. Doisprezece jurnaliști din diferite mass-media scrise, audiovizuale și on-line, vor urma cinci module conduse de experți moldoveni și francezi, în cadrul cărora vor fi discutate subiecte precum statul de drept, jurnalismul de investigație, lupta împotriva știrilor false, provocările climatice și necesitatea reconcilierii libertății religioase și a laicității.

Ulterior, din 29 noiembrie până la 3 decembrie, în orașul francez Strasbourg, sediul numeroaselor instituții europene, jurnaliștii moldoveni vor trăi în fiecare dimineață în ritmul redacției unui important cotidian regional ”Les Dernières Nouvelles d’Alsace”. Pe lângă discuțiile cu colegii francezi despre practica jurnalismului, aceștia vor întâlni diverse personalități din societatea civilă, justiție și lumea politică în permanent contact cu mass-media. De asemenea, jurnaliștii vor avea ocazia să viziteze Parlamentul European, Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Această primă ediție, însoțită de conferințe și de un colocviu de încheiere, beneficiază de suportul numeroșilor parteneri: Fundația Soros Moldova, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Asociația ”Media și Democrație”, secțiunea moldavă a Uniunii Presei Francofone, orașul și Eurometropola din Strasbourg, cotidianul „Les Dernières Nouvelles d’Alsace”, Centrul de studii universitare în jurnalism (Cuej), clubul de presă Strasbourg-Europa din Franța.

img21006858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!