ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Lucrările de securizare la catedrala Notre-Dame din Paris au fost finalizate, urmează cele de restaurare

14:01 | 19.09.2021 Categorie: Externe

Paris, 19 sep. /MOLDPRES/. Faza de securizare şi de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, devastată în urmă cu doi ani de un incendiu, au fost finalizate, urmând etapa lucrărilor de restaurare, au anunţat sâmbătă autorităţile, comunică AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. Fleşa s-a prăbuşit şi o mare parte din acoperiş a fost transformat în cenuşă, incident care a creat un val de emoţii la nivel mondial.

''Lucrările de securizare şi de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, care au debutat pe 16 aprilie 2019 (ziua care a urmat incendiului), au fost aduse la bun sfârşit conform calendarului stabilit'', a anunţat instituţia publică însărcinată cu conservarea edificiului într-un comunicat.

''Catedrala este în acest moment deplin securizată'' în urma unei etape care a cuprins în principal demontarea schelelor care se aflau pe clădire în momentul incendiului, ''demontarea orgii, curăţarea a două dintre capele, plasarea unor elemente de susţinere din lemn dedesubtul contraforţilor, degajarea şi sortarea vestigiilor, precum şi securizarea punctului de intersecţie cu transeptul'', se mai explică în comunicat.

În paralel, ''faza de restaurare a fost pregătită în mod activ şi este acum ferm angajată înaintea lansării, în această iarnă, a primelor lucrări de restaurare'', se mai precizează în document.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Lucrările nu vor putea fi finalizate în acest interval. În schimb, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024, când este preconizată celebrarea unei slujbe în naos, a anunţat în decembrie 2020 generalul Georgelin, preşedintele instituţiei însărcinate cu reconstrucţia catedralei.

Urmează în scurt timp lansarea unei licitaţii pentru selectare companiilor care vor lua parte la lucrările de restaurare şi a unei ''companii care să realizeze curăţarea în profunzime a zidurilor interioare şi a podelelor catedralei la începutul acestei luni''. 

Foto: EPA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!