ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Social-democrații au șanse mari să câștige alegerile parlamentare din Germania

09:20 | 20.09.2021 Categorie: Externe

Berlin, 20 sep. /MOLDPRES/. Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat duminică statutul de favorit la succesiunea Angelei Merkel, impunându-se în cursul ultimei mari dezbateri televizate a celor trei candidaţi principali, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare care se anunţă dificile pentru conservatorii cancelarului federal, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

După o prestație reușită la dezbaterile televizate, ministrul de finanţe şi vicecancelar social-democrat a fost desemnat de 42% dintre telespectatori învingător. La dezbateri, Scholz i-a avut ca adversari pe liderii conservatorilor, Armin Laschet, şi a ecologiştilor, Annalena Baerbock.

Social-democratul are 63 de ani și a câștigat și cele două dezbateri televizate anterioare, prezentându-se ca un administrator experimentat şi calm. Candidatul conservator Armin Laschet, care nu mai are multe atuuri în mână acum pentru a inversa tendinţa, a convins numai 27% dintre persoanele chestionate.

Presupusul succesor al Angelei Merkel nu a reuşit să-şi destabilizeze principalul adversar şi uneori chiar a părut că-şi pierde firul privind temele sociale, afirmând un nefericit "nu am înţeles" după o intervenţie a ecologistei Annalena Baerbock. Ecologista a primit doar 25% păreri favorabile.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, înregistrează între 20% şi 22% în intenţiile de vot în sondaje, faţă 25% şi 26% pentru SPD. Verzii sunt creditaţi cu 15% până la 17%.

Dacă evoluția ascendentă a social-democraților nu va fi perturbată, atunci dreapta germană a cancelarului federal riscă să se întoarcă în opoziţie pentru prima dată după 2002.

Foto: economist.com

img21006869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!