ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” și-a deschis stagiunea cu un spectacol de Maxim Gorki

10:57 | 20.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXXII-a stagiune a Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale” a fost deschisă ieri seara cu premiera spectacolului ”Casa” de Maxim Gorki, în regia lui Dumitru Acriș (Moscova), informează MOLDPRES.

Potrivit regizorului Dumitru Acriș, ”Casa” de Maxim Gorki este un spectacol dur, neordinar și, în același timp, emoționant. El plasează cu temeritate în prim-plan omul și visele sale. "De fapt, ce sunt visele? Le are, cu siguranță, fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate. Dar ce urmează atunci când visele se destramă, când nu mai există nici puteri, nici dorință de a merge înainte, când constați că pentru orice vis trebuie să plătești un preț, uneori mult prea mare? Iar fericirea începe să se asocieze mai mult cu un „mit” – frumos, dar intangibil. Posibil ca atunci oamenii să se transforme în animale și, hămesiți și lacomi, devin capabili să-l sfâșie pe oricine, numai să-și satisfacă această foame malefică și să-și umple golul din interior. Și cine ajung să fie victimele lor? Poate chiar cei mai apropiați... Tocmai cei care ar fi trebuit să fie apreciați mai mult decât propria lor viață? Și ce va fi atunci când se va vărsa sângele lor...?", a subliniat  Dumitru Acriș.

În opinia directorului general al Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, Alexandru Grecu, marea dramă a familiei Jeleznov, deși a fost descrisă de Maxim Gorki cu un secol în urmă, este o oglindă vie a realităților din zilele noastre, din societatea noastră așa-zis capitalistă. Spectacolul ne prezintă povestea unei familii.

”Este o narațiune dură despre părinți și copii, vise și speranțe. Despre dragostea maternă – puternică, impulsivă, care poate fi distructivă. Scrisă de dramaturg într-un moment critic, piesa capătă acum un sens special. Pe scenă se ciocnesc violent personaje – rude și prieteni, impuși de situație să facă o alegere între tradițiile familiale și interesele personale. Bunăstarea materială și principiile morale sunt în echilibru și ceva va trebui sacrificat... Marea problemă existențială și marea revelație artistică: cât de dificil este pentru o femeie să fie nu numai o mamă iubitoare, dar și să devină capul unei familii, luând uneori decizii dificile. La ce și până unde poate merge o mamă pentru fericirea copiilor ei? – iată întrebarea primordială a acestei valoroase lucrări dramatice”, a constatat Alexandru Grecu.

În distribuție: Vassa Petrovna Jeleznova (Elena Oleinic), Prohor Jeleznov (Alexandr Shishkin), Ana (Irina Rusu), Mihail Vasilievici – administratorul (Ion Grosu), Ludmila – soția lui Pavel (Alexandrina Grecu), Pavel (Gheorghe Gușan), Natalia - soția lui Semion (Nadejda Crîlov), Semion (Alexandru Crîlov), Lipa (Olga Anghelici), Preotul (Roman Malai).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!