ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Savantul lingvist Eugeniu Coșeriu va fi omagiat la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

07:53 | 21.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în colaborare cu Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, vor desfășura o serie de evenimente dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea regretatului lingvist Eugeniu Coșeriu, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, miercuri, 22 septembrie, la ora 16.00, vor avea loc vernisarea expoziției „A spune lucrurile așa cum sunt”. Eugeniu Coșeriu, 100 de ani de la naștere și Gala de premiere a laureaților Concursului Național de Eseuri, ediția a III-a, Eugeniu Coșeriu, „un lingvist pentru secolul XXI”. Expoziția „A spune lucrurile așa cum sunt”. Eugeniu Coșeriu, 100 de ani de la naștere va putea fi vizitată în perioada 23 septembrie - 22 noiembrie.

Sâmbătă, 25 septembrie, la ora 16.30, prețuitorii operei lui Eugeniu Coșeriu sunt invitați la masa rotundă ”Eugeniu Coșeriu și Basarabia”, organizată în cadrul Colocviului Internațional de Științe ale limbajului „Eugeniu Coșeriu”, ediția a XVI-a: ”Eugeniu Coșeriu centenar. Limbă, creativitate, cultură - structuri de rezistență ale ființei umane”, care se va desfășura la Chișinău în perioada 24-26 septembrie. Vor participa scriitori, lingviști, cercetători științifici, artiști plastici.

Evenimentele fac parte din programul de activități dedicate Anului Eugeniu Coșeriu și Zilelor Europene ale Patrimoniului. Adresa: Casa cu tei a Fundației Regale, str. Alexei Mateevici, 79. Intrarea este liberă. Participanții la evenimente vor respecta condițiile impuse de starea de urgență în sănătate (mai multe informații pot fi găsite aici: https://mnl.md/2021/09/13/atentie-reguli-noi-de-participare-la-evenimentele-muzeului/).

Eugeniu Coșeriu (27.07.1921-7.09.2002) a fost filosof al limbajului, scriitor, profesor universitar, lingvist de notorietate internațională. La școala primară din satul natal (Mihăileni, Râșcani), i-a fost învățător Roman Mândâcanu, tatăl lingvistului Valentin Mândâcanu. A studiat la Liceul „Ion Creangă” din Bălți. În perioada 1937-1939 a publicat poezie și critică literară în revistele „Crenguța”, „Viața Basarabiei”, „Jurnalul literar”. În toamna lui 1939 s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde a audiat cursurile lui G. Călinescu, A. Piru, G. Ivașcu, I. Iordan. Și-a continuat studiile la Universitatea din Roma (1940-1944), la Universitatea din Padova (1944-1945) și cea din Milano (1945-1949), luându-și doctoratul în litere și în filosofie în 1949.

A fost lector de limba română la Universitatea din Milano (Italia), profesor de lingvistică generală și indo-europeană la Universitatea din Montevideo (Uruguay) și director al Institutului de Lingvistică de aici. În 1963 a devenit titular la Seminarul de filologie romanică și lingvistică generală al Universității din Tübingen (Germania). A predat romanistică la universități celebre din Madrid, Barcelona, Rio de Janeiro, Santiago, Napoli, Bologna, Grenoble, Moscova, Tokyo ș.a. Este autorul unor opere de referință în domeniul lingvisticii: Sistem, normă și vorbire (1952), Sincronie, diacronie și istorie (1958), Limba română în raport cu limbile romanice (1994). Povestirile sale, publicate inițial în italiană, între anii 1946 și 1950, în „Corriere Lombarde” și „L'Europe”, apoi traduse în spaniolă la Montevideo (1950-1951), au fost adunate în volum la Tübingen (1988) și editate în versiune românească - Anotimpul ploilor - la Cluj, în 1992. (Sursa: „Dicționarul scriitorilor români din Basarabia. 1812-2010, elaborat de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, ed. a II-a revăzută și completată, Editura Prut Internațional, 2010).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!