ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană consideră că alegerile din Rusia au decurs într-o atmosferă de intimidare

10:10 | 21.09.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 sep. /MOLDPRES/. Kremlinul consideră că alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică (17-19 septembrie) în Rusia au fost ”libere şi corecte”, în timp ce observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic. Comisia Europeană declară că acest scrutin a avut loc într-o „atmosferă de intimidare”, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Președintele rus Vladimir Putin califică alegerile ca fiind ”destul de pozitive”, conform declarației purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar numeroși reprezentanți ai societății civile au semnalat mii de încălcări în zilele votării. Anterior cei mai importanți opozanți cu șanse mari de a fi aleși în parlamentul rus au fost lipsiți de dreptul de a candida, puterea invocând diverse pretexte. Cea mai frecventă și odioasă încălcare a fost calificativul de ”agent străin”, aplicat candidaților cu șanse reale de a accede în legislativ. Opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi vorbeşte despre ''cele mai murdare'' alegeri din ultimii ani.

Rezultatele preliminare atestă victoria partidului puterii. Rusia Unită a obţinut 49,76 % din voturi, potrivit rezultatelor după verificarea buletinelor din 85% din birourile electorale. Urmează comuniştii din KPRF, cu 19,61%, naţionaliştii de la LDPR (7,53%), centriştii de la Rusia Justă (7,34%) şi o formaţiune nou-venită, partidul Oameni noi (5,31%). În urma acestui rezultat, partidul Rusia Unită îşi va menţine o majoritate de două treimi în Duma de Stat.

Prima reacție occidentală a venit din partea UE. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că „ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice şi independente”.

Informaţiile venite din partea unor observatori independenţi şi politicieni ruşi de opoziţie despre presupuse neregularităţi la alegerile legislative din Rusia au trezit  îngrijorare și în Germania. „Acuzaţiile trebuie luate în serios şi clarificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Berlinul, adaugă Seibert, mai este preocupat de faptul că „presiunea în creştere asupra opoziţiei şi societăţii civile” înaintea alegerilor „a condus la o pierdere a diversităţii sociale şi participării democratice”.

Foto: EPA

img21006907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!