ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spania propune măsuri drastice pentru a combate creșterea prețurilor la electricitate

12:04 | 21.09.2021 Categorie: Externe

Madrid, 21 sep. /MOLDPRES/. Creșterea rapidă a prețurilor la carburanți și energie îngrijorează statele europene. Spania a cerut luni, 20 septembrie, Comisiei Europene să emită un set de recomandări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. Madridul a mai  sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor în livrări, ceea ce a dus şi la sporirea costurilor angro la electricitate.

Guvernul spaniol menționează că în țara sa preţurile angro la electricitate s-au triplat în acest an, ceea ce a dat naştere la acuzaţii reciproce între politicieni. Săptămâna trecută, Guvernul de la Madrid a decis plafonarea preţurilor şi limitarea profiturilor companiilor de electricitate.

Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei şi colega sa de la Mediu, Teresa Ribera, au trimis un document Comisiei Europene în care îşi prezintă punctele de vedere.

„Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri”, se precizează în document.

Printre propunerile Spaniei se numără și restrângerea participării anumitor traderi la piaţa certificatelor de emisii din UE. Madridul avertizează că există riscul ca „speculaţia financiară mai degrabă decât factorii reali să fie de vină pentru creşterea prea rapidă a preţurilor”.

În demersul spaniol este solicitată înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţionarea de gaze naturale şi începerea formării unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pieţele internaţionale fluctuante.

Comisia Europeană, prin purtătorul său de cuvânt a spus că Executivul comunitar este conştient de faptul că în statele membre există discuţii cu privire la preţul la electricitate și a adăugat că Bruxelles-ul monitorizează cu atenţie situaţia.

„O piaţă europeană de electricitate funcţională şi bine integrată, continuarea investiţiilor în energiile regenerabile şi creşterea eficienţei energetice sunt cruciale pentru menţinerea preţurilor la energie la un nivel accesibil pentru toţi consumatorii”, a conchis purtătorul de cuvânt european.

img21006912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!