ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele filmului german vor reveni la Chișinău

19:10 | 21.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Cinci pelicule artistice și una documentară vor fi proiectate în cadrul Zilelor filmului german la Chișinău, care se vor desfășura în perioada 23-25 septembrie, în Sala Mică a Teatrului ”Ginta Latină”. Producțiile cinematografice vor fi proiectate în limba germană cu subtitrare în română, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German ”Akzente”, Institutul Goethe din București, Institutul Goethe din Atena și Teatrul Fără Nume.

Solicitată de MOLDRES, Corina Gârlă, directorul Centrului Cultural ”Akzente” a menționat că filmele artistice aparțin unor tineri, însă foarte promițători regizori germani, precum ar fi Mariko Minoguchi, Alireza Golafshan, Erik Schmitt, Hüseyin Tabak, dar și unor consacrați producători de film ca Andreas Goldstein, abordând teme ce țin de relațiile interpersonale, deznădejdea, lupta pentru afirmare, aspecte istorice împletite cu povești de dragoste. Documentarul „Beuys”, realizat de către Andres Veiel, este dedicat unuia dintre cei mai influenți și controversați artiști germani ai secolului XX, Joseph Beuys. 

Astfel, pe 23 septembrie, la ora 16.00, va fi proiectat filmul ”Adam și Evelyn” (”Adam & Evelyn”), regia Andreas Goldstein, Germania 2019. Pelicula este o poveste de dragoste febrilă pe fundalul evoluţiilor politice în fosta RDG. Trăind o criză în relaţia sa cu Adam, Evelyn (Anne Kanis) pleacă spontan fără el la Balaton. Adam (Florian Teichtmeister) merge după ea. Este vara anului 1989, se deschide graniţa dintre Ungaria şi Austria. Pentru Evelyn apare şansa unei noi vieţi, pentru Adam - ameninţarea unei vieţi în care el se simte mereu confortabil.

În aceeași zi, publicul va putea urmări comedia nemțească ”Peștii de aur” (“Die Goldfische”), (regia - Alireza Golafshan). Oliver (Tom Schilling), personajul principal în “Die Goldfische”, este un manager de portofoliu care duce o viață contra cronometru. Oliver apasă exagerat pedala de accelerație și ajunge în urma unui accident groaznic în spital, rămânând paraplegic… Iubita îl părăsește iar economiile sale ilicite din Elveția sunt în pericol. În spital Oliver face însă cunoștință cu un grup de persoane cu dizabilități. Inventează imediat un plan menit sa recupereze banii din Elveția, folosindu-se de naivitatea membrilor grupului. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg…. Oliver intră în belele care mai de care mai amuzante.

Pe 24 septembrie, la ora 16.00, va fi proiectat filmul ”Cleo” de Erik Schmitt, iar la 18.00 - filmul ”Începutul meu. Sfârșitul” ("Mein Anfang. Dein Ende"). În ultima zi de festival, pe 25 septembrie, la ora 16.00, va putea fi vizionat documentarul ”Beuys” de Andres Veiel și la 18.00 - filmul artistic ”Gipsy Queen” de Hüseyin Tabak.

Intrarea la proiecții este gratuită. Pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului, accesul va fi permis în limita locurilor disponibile și la prezentarea actelor recomandate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

img21006925

img21006925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!