ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O campanie de informare despre necesitatea reducerii consumului de zahăr a fost lansată la Chișinău

13:42 | 22.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au lansat astăzi campania „Redu zahărul – alege ce mănânci!”, care urmărește informarea oamenilor despre necesitatea de reducere a consumului de zahăr și îi încurajează să urmeze un mod de alimentație sănătos, comunică MOLDPRES.

Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, șeful Direcției politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a menționat că consumul excesiv de zahăr este o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume, dar și din R. Moldova.

“Organizația Mondială a Sănătății (OMS) propune reducerea aportului de zahăr la mai puțin de 10% din aportul de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5%, adică maxim 25 g/zi, echivalente cu cinci lingurițe. Este o recomandare deosebit de importantă în complexul de măsuri pentru prevenirea bolilor netransmisibile”, a opinat Demișcan.

Specialiștii anunță că consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus și, respectiv, la dezvoltarea obezității.

Conform studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei, extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său. Zahărul este adăugat în mâncare și băuturi, deși este prezent în mod natural în fructe, legume și lapte. Consumul excesiv de zahăr crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile (BNT) precum: diabetul de tip 2 (DZ), hipertensiunea arterială (HTA) și bolile cardiovasculare (BCV).

Reprezentații ANSP susțin că în topul produselor cu exces de zahăr se regăsesc: produsele de patiserie; băuturile dulci și carbogazoase; iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele; sucurile și conservele din comerț; bomboanele, caramelele, bezelele, gumele; pâinea și cerealele pentru micul dejun; ketchupul, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.

Campania de informare va dura patru săptămâni la TV, radio, în presa online, dar și pe cele mai populare platforme de socializare din Republica Moldova. Aceasta face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Foto: agroexpert.md

img21006954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!