ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Popularii europeni cer nerecunoașterea alegerilor din Rusia

14:12 | 22.09.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 22 sep. /MOLDPRES/. Partidul Popular European (PPE), cel mai puternic partid continental, a cerut UE să nu recunoască alegerile din Rusia, relatează MOLDPRES cu referire la G4media.

„Ceea ce s-a întâmplat în Rusia în perioada 17-19 septembrie nu a fost alegeri. Rușilor li s-a luat posibilitatea de a-și spune cuvântul și de a alege în mod liber destinul țării lor. Grupul PPE solicită UE și statelor sale membre să nu recunoască acest vot”, a declarat eurodeputatul Sandra Kalniete, vicepreședinte al grupului PPE responsabil pentru afaceri externe, și Andrius Kubilius, deputatul purtător de cuvânt al grupului PPE în Rusia.

În declarația deputaților este menționat că „nu s-a permis candidaților opoziției să candideze. În Rusia a fost  persecutată mass-media independentă, au fost în mod abuziv introduse 3 zile de vot, nu s-a permis prezența observatorilor internaționali din OSCE / ODHIR să vină și să observe alegerile. Toate acestea arată cât de frică îi este Kremlinului de poporul rus”, au subliniat aceștia.

Deputații europeni reclamă faptul că, pe parcursul celor 3 zile de vot, au fost semnalate numeroase încălcări grave ale regulamentelor. Sistemul de vot electronic nu a avut nici un control independent, iar alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare și tăcere a oricăror voci critice.

Reprezentanții PPE au concluzionat că „ceea ce a avut loc în Rusia este total diferit de ceea ce toată lumea poate vedea în diferite țări democratice, inclusiv Ucraina vecină, unde autoritățile ucrainene nu se tem să organizeze alegeri transparente și corecte. Dacă alegerile din Lituania, Letonia sau orice alt stat membru al UE ar fi organizate într-un mod atât de rușinos, așa cum s-a făcut în Rusia, acele ar fi numite nelegitime”.

Foto simbol

img21006956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!