ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va putea utiliza cele 165 mln de Drepturi Speciale de Tragere, oferite de către Fondul Monetar Internațional

15:57 | 22.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova va putea utiliza cele 165,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 236 milioane de dolari, alocate din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Resursele financiare respective vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul de lege privind punerea în aplicare a alocării DST de către FMI a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Potrivit documentului, Banca Națională a Moldovei va transfera Ministerului Finanțelor mijloacele financiare în termenii și condițiile stabilite, în baza unui acord ce urmează a fi încheiat între cele două instituții. 

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Astfel, țările membre nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST. Respectiv, fiecare stat membru poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

În conformitate cu procedurile FMI, fiecare stat membru urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual.

Rata dobânzii DST este flotantă și la data de 20 septembrie 2021 a constituit 0,05%, iar rata comisionului anual este, de asemenea, flotantă și la momentul actual constituie circa o miime dintr-un procent.

Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, iar cheltuielile aferente deservirii acestora se vor efectua de la bugetul de stat și vor fi prevăzute în proiectul de rectificare a Legii Bugetului pentru anul 2021.

Foto: Guvern

img21006966

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!