ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Raportul semianual privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pe anul 2021 a fost aprobat de Guvern

16:14 | 22.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi Raportul semianual privind executarea bugetului public național (BPN) și a componentelor acestuia pe anul 2021. Raportul constă în informarea Parlamentului asupra mersului executării BPN în primele 6 luni ale anului curent. În raport sunt prezentate datele privind executarea veniturilor, cheltuielilor, deficitului și surselor de finanțare a deficitului pe primul semestru din 2021, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Potrivit raportului, veniturile bugetului public național pentru semestrului I al anului 2021 constituie 34,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,9 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent. 

Veniturile colectate de către Serviciul Fiscal de Stat au însumat 22,6 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile colectate de către Serviciul Vamal au constituit 12,6 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020.

Cheltuielile BPN realizate în semestrul I al anului 2021 au constituit 38,3 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,9 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Executarea bugetului public național în primele 6 luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 3,4 miliarde de lei, sau 1,5% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care ținta de deficit bugetar pentru anul 2021 a fost stabilită de 6,5% din PIB.

La situația din 30 iunie 2021, soldul datoriei de stat a constituit 75,6 miliarde de lei, înregistrând o majorare comparativ cu sfârșitul anului 2020 cu 7,7 miliarde de lei sau cu 11,4%, la valoarea nominală.

Raportul semianual privind executarea BPN și a componentelor acestuia pe anul 2021 urmează a fi prezentat Parlamentului.

Foto: Guvern

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!