ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fermierii din raionul Dubăsari vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne

19:04 | 23.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Fermierii și agenții economici care au terenuri agricole situate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii. Modificarea a fost anunțată astăzi de Prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul unei întruniri cu mai mulți fermieri din raionul Dubăsari. 

Una dintre soluțiile propuse este ca transportarea producției agricole să se facă în baza unui act confirmativ eliberat de către Consiliul raional Dubăsari (Direcția agricultură și cadastru). Totodată, primăriile locale ar urma să elibereze un certificat despre mărimea terenului. În baza acestor două documente, fermierii ar putea transporta recolta prin punctele vamale interne. 

„Vreau să mă asigur ca va fi un proces corect și echitabil, sperăm că se va reuși asigurarea acestei soluții la nivel local”, a spus premierul. 

În cadrul ședinței s-a discutat și despre problema taxelor impuse de structurile din stânga Nistrului, dar și despre impedimentele create prin punctele de trecere. Au fost abordate și potențiale modificări la Regulamentul de subvenționare în agricultură. În acest context, premierul a subliniat că mecanismul de acordare a subvențiilor în agricultură este în prezent în proces de ajustare astfel ca să fie asigurată maximă transparență, echitate și eficiență. 

Primarul satului Cocieri, Raisa Spinovschi, a menționat că vizita de astăzi a premierului denotă o atenție sporită din partea autorităților pentru localitățile din stânga Nistrului, aflate în jurisdicția autorităților de la Chișinău. 

În total, 5 primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroţcaia și Pârâta) au terenuri situate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Este vorba despre 9 544,62 ha de terenuri, inclusiv, 6 499 ha cu destinație agricolă.

Foto: Guvern

img21007022

img21007022

img21007022

img21007022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!