ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Nina Crulicovschi își sărbătorește ziua de naștere

08:06 | 24.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Interpreta de muzică ușoară și populară Nina Crulicovschi, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 24 septembrie 1951, în satul Șumiha, regiunea Kurgan, Rusia, din părinți deportați. La vârsta de șapte ani a revenit cu tatăl său la Chișinău. A început să învețe treptat limba maternă, căci nu cunoștea la acea vârstă decât rusa și tătara. Învaţă la Școala muzicală din Slobozia, cântă în ansamblul local muzică populară și de estradă. Între anii 1968–1972 și-a făcut studiile la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, în clasa profesorului Loghin Țurcanu (teorie, armonie).

În anii studenției a început să cânte muzică populară în Ansamblul „Mărţișor” și a avut un mare succes. A concertat în Finlanda, Bulgaria, Cehoslovacia. A fost o perioadă de succes pentru cântăreaţă. Tot în acești ani, Ion Aldea Teodorovici a invitat-o să cânte o melodie cu Petre Teodorovici, apoi înregistrează și un mic disc cu piesa „Cu numele tău”. Piesa a devenit șlagăr și i-a trasat calea către inima publicului.

Potrivit ”Calendarului Național”, între anii 1973-1989 a fost solistă în mai multe colective muzicale: Orchestra de Muzică Populară „Fluieraș” (1973-1975); Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” (1975-1976); în formațiile de muzică ușoară „Orizont” (1977-1979), „Bucuria” (1979-1982) și „Contemporanul” („Noroc”) (1983-1989) ale Filarmonicii Naționale. A început cariera solo. În 1981 a participat la Festivalul „Zorii Crimeii” de la Ialta, obţinând premiul III. După concurs a fost chemată și i s-a spus că nu mai este solistă în Ansamblul „Bucuria”, oferindu-i-se alternativă – un loc în Capela Corală „Doina” a Filarmonicii.

În iunie 1983, tatăl artistei a fost arestat din motive politice și învinuit de propagandă anticomunistă. Timp de 7 ani a fost interzisă oficial ca artistă. Suferea de foame în tot sensul cuvântului. Începând cu anul 1989 a fost restabilită în funcţie la Filarmonica Naţională și a urmat o perioada fructuoasă plină de turnee, fani. Cu Ansamblul „Noroc” a concertat prin mai multe ţări printre care Tunisia, SUA. Timp de 15 ani a fost solistă de muzică ușoară pe scena Teatrului de revistă „Alexandru Davilla” de la Pitești, România.

A înregistrat multe piese la Radioteleviziunea Națională din Chișinău, printre care: „Cu numele tău”, „Nu mă chema”, „Sărută-mă”, Singur, singur, dorul meu” ș.a. Discografia sa cuprinde: „Steaua iubirii”, „Laudă soarelui”, „Of, leliță Mărioară”, „Nu mă plânge, bade”, „Strigături moldovenești”, „Steaua  polară”, „Te aștept”. Are înregistrate mai multe cântece pe discuri colective, editate la Firma „Melodia”, un CD omolog apărut la Chișinău. A jucat în filmul „Chipul tău” (”Telefilm-Chișinău”, 1984).

Nina Crulicovschi a colaborat cu poeții Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, compozitorii Petre și Ion Aldea Teodorovici, Mihai Toderașcu și Ion Enache. A fost colegă de scenă cu maestrul Nicolae Sulac pe parcursul unui an. A fost protagonista câtorva serate de creaţie: „Eu sunt femeie”, „Ce taină a vieţii o cunoaște” (1995), „E seara unei întâlniri” (1998), „Cu numele tău” (2001). Este laureată a numeroase concursuri naţionale, unionale și internaţionale. Laureată a Festivalului „Zorii Crimeii” (1981, Premiul III); laureată a Festivalului „Crizantema de Aur”, România (Premiul III). În 1993 a fost distinsă cu titlul onorific maestru în artă din Republica Moldova, iar în 2010 – cu titlul  ”Artist al Poporului ”.

img21007024

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!