ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar și scriitorul Victor Banaru ar fi împlinit 80 de ani

10:00 | 24.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Profesorul universitar Victor Banaru ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 24 septembrie 1941 în comuna Grinauți-Raia, raionul Hotin, astăzi raionul Ocnița. După absolvirea școlii generale, în 1959, a devenit student la Secția de limbă franceză și germană a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți. În 1962, Victor Banaru a fost trimis să-și continue studiile la Universitatea „V. Lenin” din Moscova, pe care a absolvit-o cu diplomă de merit în 1965.

În perioada martie 1964-martie 1965 a lucrat ca interpret în Republica Guineea, Africa. Din 1966, a lucrat la Departamentul de filologie franceză al Universității de Stat din Moldova, unde a început ca asistent universitar și apoi a continuat ca doctorand, profesor asistent, lector și profesor universitar. În 1995 a fost reales în funcția de director al departamentului pentru al treilea mandat, rămânând acolo până la ultimele bătăi ale inimii sale.

În 1971, Victor Banaru și-a susținut teza de doctor în filologie romanică și în 1981 - teza de doctor habilitat în lingvistică generală. A fost membru al Consiliului specializat pentru susținerea tezelor de doctorat ale Institutului de Limbi Străine din Minsk și al Consiliului specializat pentru susținerea tezelor de doctorat ale Academiei de Științe a Republicii Moldova. Între 1994 și 1997, a fost vicepreședinte al Consiliului științific specializat pentru susținerea tezelor de doctorat de stat la Universitatea de Stat din Moldova. A susținut numeroase prelegeri, a prezentat rapoarte științifice la conferințe și simpozioane la universitățile din Paris, Lausanne, Moscova, Kalinin, Kiev, Sankt-Petersburg, Smarkand, Buhara, Baku, Erevan, Tbilisi, Academia de Științe din Moscova, Grenoble, Iași, Cluj, Bălți și Chișinău.

Victor Banaru este autor a peste 120 de publicații (monografii, articole, manuale, dicționare, programe, traduceri). A tradus din limba română în cea franceză 14 cărți de folclor și creații literare. A semnat 30 de nuvele publicate în română și franceză. În 1994, i-a apărut (post-mortem) cartea de nuvele ”Gust de mătrăgună”.

A fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova, membru al Asociației Oamenilor de Știință din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România. S-a stins din viață la 8 decembrie 1997, în urma unui accident rutier.

img21007029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!