ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarul angajărilor fictive de la IGP a fost trimis în judecată

12:41 | 24.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat astăzi că a finalizat și expediat spre examinare în instanța de judecată dosarul penal de învinuire a fostului șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), a șefului suspendat al IP Bălți și a președintelui asociației FEA, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor PCCOCS, în iunie a anului 2017, șeful din acea perioadă al IGP și șeful Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, l-au angajat pe președintelui asociației FEA în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI, fără ca acesta să dispună de pregătirea necesară.

Cei doi șefi de la poliție au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a președintelui asociației FEA, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nici o activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 lei.

Tot cei doi șefi din cadrul IGP, doar peste două luni de la angajare, i-au acordat lui gradul special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 gradul de „comisar”. Tot cei doi au inițiat și organizat perfectarea pentru președintele asociației FEA a actelor codificate cu o altă identitate.

Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Foto simbol

img21007040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!