ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La un an de la incendiul devastator al Filarmonicii, reconstrucția sediului acesteia a devenit o prioritate pentru Ministerul Culturii

13:05 | 24.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. La un an de la incendiul devastator care a distrus Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici", Ministerul Culturii a adunat astăzi jurnaliști pe ruinele instituției pentru a relata despre cele făcute până acum, dar mai ales, ce se va face în perioada imediat următoare, informează MOLDPRES.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că reconstruirea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în același loc, constituie o prioritate pentru Ministerul Culturii. ”Un monument de arhitectură reflectă întâi de toate istoria unei națiuni, de aceea în procesul de restaurare sau reconstruire este important să nu pierdem valoarea lui culturală. Ne propunem să păstrăm acele elemente vechi, mai ales din fațadă, care nu vor pune în pericol rezistența noii clădiri. Filarmonica trebuie să aibă un edificiu nou, modern, cu o acustică perfectă și dotat cu instalații tehnice și dispozitive scenice, care ar corespunde cerințelor pentru un astfel de edificiu”, a subliniat ministrul Culturii.

Potrivit oficialului, în acest sens, în perioada imediat următoare, Ministerul Culturii, împreună cu administrația Filarmonicii, va întocmi caietul de sarcini care va conține ansamblul cerințelor pe baza cărora se va elabora schița de proiect; va iniția un concurs internațional de schițe a soluțiilor arhitecturale și tehnice de reconstrucție a edificiului Filarmonicii; autorul ideii care va câștiga concursul va elabora proiectul; în paralel cu aceste acțiuni, se vor identifica sursele de finanțare pentru reconstruirea edificiului.

La această etapă, din resursele acumulate din donații sunt circa 2,5 milioane de lei la conturile Filarmonicii Naționale și circa două milioane de lei la conturile Ministerului Finanțelor, bani care vor fi utilizați în procesul de demarare a lucrărilor pentru reconstrucția edificiului.

Toate concursurile și achizițiile, dar și elaborarea caietului de sarcini, se vor efectua deschis, în urma consultațiilor publice, asigurând totalmente transparența luării deciziilor la orice etapă precum și transparența procedurilor de achiziție publică.

Pe 24 septembrie 2020, un incendiu a mistuit peste 3500 m2 din clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Focul a distrus aproape în întregime edificiul, ambele săli de concerte fiind devastate, şi a ars mai multe instrumente muzicale, unele de unicat. Edificiul Filarmonicii a fost construit în 1912.

img21007045

img21007045

img21007045

img21007045

img21007045

img21007045

img21007045

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!