ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Erdogan susține că relațiile cu SUA nu merg bine

13:32 | 24.09.2021 Categorie: Externe

New York, 24 sep. /MOLDPRES/. Președintele turc Recep Erdogan a declarat că relaţiile cu preşedintele american Joe Biden „n-au început bine”. Ankara consideră că furnizarea avioanelor americane de luptă F-35 de generaţia a cincea, a căror livrare către Turcia a fost suspendată de către Washington, reprezintă represalii pentru achiziționarea sistemului antiaerian rusesc S-400, relatează MOLDPRES cu referire la G4media.

„Dorinţa mea este de a avea relaţii amicale, şi nu ostile, cu SUA. Dar modul în care decurg lucrurile între cei doi aliaţi ai NATO nu este în prezent de bun augur”, a deplâns situaţia Erdogan în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York.

„Am lucrat bine cu preşedintele George W. Bush. Am lucrat bine cu Barack Obama şi cu Donald Trump. Dar nu pot spune că am început bine cu Joe Biden”, a insistat el.

Erdogan s-a referit în special la problema avioanelor de luptă americane F-35, din care Turcia comandase 100 de exemplare înainte de a fi exclusă de la achiziţionarea acestora din cauza cumpărării unor sisteme de rachete ruseşti S-400.

„Mergem înainte. Vom bate la alte uşi. Turcia cumpără ceea ce-i trebuie pentru apărarea sa”, a avertizat preşedintele turc.

Totodată, luând în considerare noua situaţie din Afganistan, generată de retragerea forţelor americane şi instalarea talibanilor la putere, şeful statului turc a apreciat că „Statele Unite sunt cele care trebuie să plătească preţul” în cazul unui exod masiv de afgani.

Recep Tayyip Erdogan aminteşte cu regularitate că ţara sa de 84 de milioane de locuitori găzduieşte deja 5 milioane de migranţi şi refugiaţi, dintre care aproximativ 3,7 milioane provin din Siria şi circa 420.000 din Afganistan.

Foto: france24.com

img21007046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!