ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”

14:59 | 24.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a fost inaugurată astăzi la Chișinău cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul regretatului poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În zilele de 22-23 septembrie, festivalul s-a desfășurat la Iași, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Călin Vieru, fiul regretatului poet, a menționat că actuala ediție a venit cu o culegere de versuri de Grigore Vieru tradusă în limba maghiară la Budapesta. ”La Iași a avut loc un concert extraordinar al compozitorului Eugen Doga. Primăria Municipiului Chișinău a identificat un sediu pentru Casa Muzeu ”Grigore Vieru” din capitală, care se află pe strada A. Mateevici, colț cu Mihai Eminescu. Acum s-a făcut expertiza casei și schița de proiect. A relansat o piesă Pasha Parfeni și Cleopatra Stratan. Raisa Vieru a editat o carte de poezie lirică, apărută la București cu ajutorul Iulianei Gorea-Costin”, a precizat Călin Vieru.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că „posteritatea lui Grigore Vieru e fastă și este în crescendo, este studiat și editat, au loc festivaluri, expoziții,  diferite acțiuni culturale”. ”Recent, la Iași mi-a apărut ediția a doua a cărții ”Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”. Profesorul Vasile Fluturel a editat o carte intitulată ”Pagini despre, de și pentru Grigore Vieru”, a subliniat Mihai Cimpoi.

La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, academicianul Valeriu Matei, a spus că ediția curentă a festivalului este una semnificativă. ”Noi, organizatorii, ne-am propus să menținem festivalul la o cotă înaltă artistică, estetică și valorică”, a constatat directorul ICR Chișinău. Potrivit poetului Ion Hadârcă, Grigore Vieru face parte din tezaurul nostru cultural și așa va rămâne pentru totdeauna.

În continuare, în preajma bustului poetului a avut loc un recital susținut de elevii Gimnaziului ”Grigore Vieru” din Chișinău. Programul a continuat cu un medalion literar-artistic „Întoarcerea la izvoare” și o expoziție de carte cu genericul „Grigore Vieru în constelația lirei”. În Sala Mică a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” s-a desfăşurat simpozionul științific „Posteritatea critică a lui Grigore Vieru”.

Prima zi se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial, susţinut de poetul Ion Hadârcă, Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, cantautorul Viorel Burlacu, actori de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Marele Premiu pentru poezie va fi acordat poetului Ion Hadârcă, premiul pentru traducere – scriitorului Pompiliu Crăciunescu din Timișoara și premiul pentru interpretare – cantautorului Viorel Burlacu.  

Pe 25 septembrie, la ora 10.00, la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hâncești va avea loc colocviul literar-artistic „Grigore Vieru, acum și în veac”, organizat cu sprijinul Direcției Cultură și Turism al Consiliului Raional Hâncești.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

img21007049

img21007049

img21007049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!