ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA creează noi alianțe în Asia de Sud-Est

10:15 | 25.09.2021 Categorie: Externe

Washington, 25 sep. /MOLDPRES/. Președintele SUA Joe Biden i-a primit vineri la Casa Albă pe prim-miniştrii Indiei, Japoniei şi Australiei cu scopul de a revigora acest format diplomatic, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad), după ce un summit virtual a avut loc în luna martie, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Premierii Scott Morrison (Australia) şi Yoshihide Suga (Japonia) au salutat această întâlnire care, potrivit lor, îşi propune să promoveze o "regiune indo-pacifică liberă şi deschisă", formulare folosită pentru a critica, fără a numi, China şi ambiţiile sale în regiune. Și premierul indian Narendra Modi a insistat asupra "valorilor democratice comune" ale celor patru parteneri.

"Suntem patru democraţii de prim rang, cu o lungă istorie de cooperare, ştim cum să avansăm" lucrurile, a declarat preşedintele Joe Biden.

Conceput mai mulți ani în urmă, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad) a fost mult timp inactiv.

Însă odată cu revenirea democraților la Casa Albă, americanii îşi continuă demersul de recentrare spre Asia a politicii externe americane, început deja în administraţia Obama.

Această acține vine după anunțarea cu mult fast a parteneriatului militar AUKUS (SUA, Marea Britanie, Australia) care va ajuta Canberra să se doteze cu submarine nucleare de provenienţă americană şi care a determinat anularea unui contract cu Franţa. Washingtonul vrea să prezinte Quad-ul într-o lumină consensuală.

Casa Albă consideră că Quad este un club "informal şi intim" destinat să "dezvolte canale de comunicare mai bune", au declarat presei înalţi oficiali americani.

Potrivit acestora, Quad ar trebui să pună accentul în special pe proiecte economice, de mediu şi pe combaterea pandemiei de COVID-19.

Membrii Quad doresc să lanseze o iniţiativă destinată protejării aprovizionării cu semiconductori, componente electronice esenţiale atât pentru maşinile de spălat cât şi pentru avioane sau smartphone-uri, pe care mulţi producători din întreaga lume se luptă să le obţină la ora actuală.

Un mare interes mai prezintă 5G, securitatea cibernetică, schimburile universitare, proiecte în spaţiu, pescuit şi vaccinuri.

Preşedintele Joe Biden, deşi a păstrat o linie dură faţă de Beijing, mai mult sau mai puţin comparabilă cu cea a predecesorului său, Donald Trump, abordează diferit relaţia cu China. Astfel, preşedintele SUA doreşte să depăşească ipostaza unei confruntări între două super-puteri şi să reînvie jocul alianţelor, încurajându-i pe partenerii săi tradiţionali să adopte poziţii directe şi deschise în raport cu Beijingul.

Foto: Reuters

img21007064

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!