ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost sărbătorită Ziua Cooperării Europene

10:20 | 26.09.2021 Categorie: Societate

 

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Ziua Cooperării Europene în Republica Moldova, ajunsă la a 10-a ediție a fost sărbătorită ieri, 25 septembrie. Cu această ocazie, la Chișinău s-a desfășurat evenimentul cu sloganul „Să depășim granițele pentru o cooperare sporită”, relatează MOLDPRES.

Mai exact, au fost prezentate rezultatele programelor realizate în țara noastră cu suportul UE și al României, care au înregistrat performanțe în mai multe domenii, precum sănătate, educație, dezvoltare economică, socială și securitate.  

La eveniment a fost prezent șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks. Oficialul a menționat că fiecare program susține prioritățile de cooperare dintre UE și statele partenere, iar rezultatele proiectelor sunt vizibile în întreaga țară. 

De asemenea, au participat ministrul plenipotențiar la Ambasada României la Chișinău, Marius Ciprian Toth, reprezentanți ai Președinției, Guvernului Moldovei, printre care ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.  

Printre proiectele prezentate a fost și Programul de cooperare transfrontalieră pentru perioada 2014-2020. Ministrul Sănătății a venit cu un mesaj de recunoștință pentru partenerii externi în contextul suportului oferit pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră.  

„Datorită sprijinului oferit de UE și România, a fost posibilă realizarea proiectului „Programul de Cooperare Transfrontalieră pentru anii 2014-2020”, în urma căruia se va construi Unitatea de Primiri Urgente la IMSP Institutul de Medicină Urgentă din capitală și se va reconstrui unitatea respectivă la Spitalul Clinic Bălți. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru noiembrie curent și, corespunzător, iunie anul viitor. Sistemul de asistență medicală urgentă este o prioritate pentru sănătatea publică, mai ales în contextul gestionării crizei pandemice”, a declarat Ala Nemerenco.

Este de menționat că, începând cu anul 2014, s-au efectuat 126 de misiuni de evacuare aero-medicală a pacienților, inclusiv 52 misiuni cu suportul ÎS “Moldaeroservice” și 61 de misiuni aero-medicale secundare în cadrul programului de cooperare.

“Vă adresez înalta apreciere pentru dedicația manifestată și sunt convinsă că vom continua implementarea reformelor cu aceeași responsabilitate, iar angajamentul domniilor voastre ne ajută să creăm un sistem de sănătate mai puternic”, a accentuat ministrul.

Evenimentul a fost organizat în contextul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană.

Foto: MS

img21007074

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!