ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Xi Jinping spune că relaţiile dintre China şi Taiwan sunt ''întunecate''

07:24 | 27.09.2021 Categorie: Externe

Beijing, 27 sep. /MOLDPRES/. Preşedintele chinez Xi Jinping a calificat duminică drept "întunecate" relaţiile dintre Beijing şi Taipei şi a presat principalul partid de opoziţie din Taiwan să ajute China să obţină "unificarea ţării", relatează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său şi susţine că va prelua din nou controlul asupra acestuia, inclusiv prin forţă dacă va fi nevoie.

Xi Jinping este liderul chinez cu cea mai agresivă poziţie pe acest subiect de după Mao Zedong, spunând că recucerirea acestui teritoriu este "inevitabilă".

Într-o scrisoare de felicitare a lui Eric Chu pentru alegerea sa la conducerea Kuomintang (KMT), partid favorabil unei apropieri de Beijing, Xi Jinping precizează că Partidul Comunist Chinez şi KMT "au insistat în trecut asupra 'Consensului din 1992' şi opoziţiei faţă de 'independenţa Taiwanului' (...), pentru a promova relaţii mai paşnice între cele două părţi ale strâmtorii" care separă cele două teritorii.

"În prezent, situaţia în Strâmtoarea Taiwan este complexă şi întunecată", a adăugat el în această scrisoare publicată de KMT, presând cele două părţi să conlucreze pentru pace şi pentru "unificarea ţării".

Relaţiile dintre China şi Taiwan s-au îmbunătăţit sub preşedinţia lui Ma Ying-jeou, membru al KMT, între 2008 şi 2016, partidul taiwanez acceptând un acord aşa-numit 'Consensul din 1992', care menţionează că cele două teritorii aparţin unei singure Chine, fără a preciza cine este reprezentantul legitim dintre Beijing şi Taipei.

De la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră Taiwanul o naţiune suverană, Beijingul şi-a intensificat în schimb presiunea economică, militară şi diplomatică asupra Taipeiului.

În răspunsul său la scrisoarea lui Xi Jinping, Eric Chu afirmă că PCC şi KMT trebuie "să caute o bază comună şi să îşi respecte diferenţele" pentru a promova pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Foto: Xinhua

img21007082

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!