ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

CEC inițiază procesul de revizuire a legislației electorale

14:56 | 27.09.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală consideră imperioasă perfecționarea legislației electorale și celei conexe, iar în context, inițiază procesul de revizuire a cadrului normativ aferent domeniului electoral, transmite MOLDPRES.

În vederea realizării acestui obiectiv, într-o primă etapă, în cadrul CEC va fi creat un grup de lucru în sarcina căruia va fi o amplă analiză a Codului electoral și a legislației conexe. Timp de circa 2 luni, membrii și funcționarii Comisiei își propun să identifice lacunele și deficiențele existente în legislația electorală, să examineze adresele Curții Constituționale, sesizările făcute de subiecții electorali în alegeri, precum și concluziile și recomandările ce se regăsesc în rapoartele misiunilor de observare a ultimelor scrutine naționale.

La a doua etapă, după elaborarea unui prim proiect de lege ferenda, CEC va expedia documentul elaborat, organizațiilor non-guvernamentale specializate în domeniul electoral și experților relevanți. După procesarea comentariilor acestora, grupul de lucru va definitiva un proiect final, care urmează a fi făcut public la începutul lunii februarie 2022.

Ulterior, CEC își propune să demareze consultări largi cu concursul experților în materie electorală, al partidelor politice, societății civile, partenerilor de dezvoltare și altor autorități implicate în organizarea alegerilor. Acestea vor consolida eforturile autorității electorale centrale în materie de perfecționare a Codului electoral și a cadrului legal de referință în domeniu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!