ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria municipiului Chișinău și Patronatul din Construcții vor crea o platformă de comunicare instituționalizată

13:28 | 28.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău și Federația Patronatului din Construcții şi Producerea Materialelor de Construcție vor crea o platformă de comunicare instituționalizată pentru discutarea, o dată la trei luni, a problemelor care apar în domeniul construcțiilor din oraș, transmite MOLDPRES.

Primăria municipiului Chișinău a organizat astăzi o ședință publică dedicată situației existente în domeniul construcțiilor din oraș, la care au participat decidenți din partea municipalității, ai patronatului din construcții, deputați, consilieri ai Consiliului Municipal Chișinău, reprezentanți ai Agenției de Supraveghere Tehnică și activiști ai societății civile.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței că situația de neîncredere care există între municipalitate și dezvoltatorii imobiliari se datorează unor practici vechi inițiate de vechea conducere a orașului și dezvoltatorii imobiliari. "Planul Urbanistic General din 2007 a fost încălcat de mai multe ori atât de către unele direcții municipale, cât și de către dezvoltatori. Noua conducere a Primăriei Chișinău a interzis construcțiile ilegale, în parcuri. Am declarat că legile sunt făcute pentru toți. Fiecare document eliberat de către municipalitate este în conformitate cu standardele europene", a declarat Ceban.

Potrivit edilului, neîncrederea existentă se datorează metodelor de lucru ale unor antreprenori, ce activează în domeniul construcțiilor, care au ridicat blocuri de locuit fără a avea certificate permisive ori au făcut abuz de certificatele de urbanism obținute pentru construcția unor alte obiective decât cele indicate. "Restaurantul Sănătate a fost dărâmat fără a avea autorizație, dezvoltatorul avea doar un certificat de renovare a clădirii. Avem un caz în care s-a construit un bloc cu zece etaje fără nici o permisiune, există un caz când un dezvoltator care trebuia să construiască o biserică a construit cu totul altceva. Multe încălcări grave au fost făcute cu suportul ori de către dezvoltatorii imobiliari", a specificat Ceban.

În același timp, Pavel Caba, reprezentantul patronatelor din construcții, a declarat că au fost făcute mari abuzuri și din partea municipalității Chișinău. "Există o mafie imobiliară, pe care sper să o depistăm împreună. Majoritatea încălcărilor făcute de către municipalitate împreună cu dezvoltatorii imobiliari își au începutul de la sfârșitul anilor 90. Dezvoltatorii imobiliari nu sunt dușmanii acestui oraș. Este timpul ca municipalitatea Chișinău împreună cu patronatul din domeniul construcțiilor să conlucreze pentru crearea unei platforme comune de lucru", a spus Caba.

Edilul orașului a acceptat propunerea venită din partea patronatului și l-a însărcinat pe viceprimarul Ilie Ceban să instituționalizeze o platformă de lucru dintre Primăria Chișinău, Patronatul Construcții, Consiliul Municipal Chișinău și agențiile guvernamentale. Prima întâlnire în acest format va avea loc între 6 și 8 octombrie.

img21007132

img21007132

img21007132

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!