ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

22 872 de persoane au murit anul trecut din cauza bolilor de inimă

11:09 | 29.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului trecut, în R. Moldova au murit din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese, în 2019. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei Mondiale a Inimii, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, scopul Zilei Mondiale a Inimii este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral.

Evenimentul a fost lansat la inițiativa Federației Mondiale a Inimii, fiind cea mai mare platformă specializată pe protecția sănătății inimii din lume. În acest an, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru conectare”, fiecare membru al societății fiind îndemnat să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.

Conform datelor OMS, bolile cardiovasculare provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot apărea din mai multe cauze, cum ar consumul de tutun și alcool, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, până la poluarea aerului sau amiloidoza cardiacă. La nivel mondial, în jur de 520 mln de persoane suferă de boli cardiovasculare.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au murit 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese, în 2019.

Foto: MS

img21007159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!