ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Soroca va avea loc Universitatea Populară de Vară ”Constantin Stere”

15:19 | 29.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară ”Constantin Stere” se va desfășura în perioada 2-3 octombrie, în orașul Soroca, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Consiliul raional Soroca, Primăria orașului, Asociația Culturală „Grigore Vieru” din localitate și Centrul Cultural Român „Constantin Stere”. Actuala ediție este dedicată celor 100 de ani de la nașterea marelui savant Eugen Coșeriu, considerat părintele lingvisticii integrale.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va începe cu depuneri de flori la busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Ion Creangă, Constantin Stere, Grigore Vieru din Parcul Central din Soroca, după care se vor deschide lucrările ediției a VII-a a Universității Populare de Vară „Constantin Stere” la Palatul Culturii din oraș. În cadrul manifestării vor lua cuvântul academicianul Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, rectorul Universității Populare  de Vară ”Constantin Stere”, Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca, Lilia Pilipețchii, primarul orașului Soroca, Ana Bejan, președinte al Asociației Culturale ”Grigore Vieru”.

Ulterior, se va desfășura o sesiune de comunicări cu genericul ”Eugen Coșeriu – părintele lingvisticii integrale. La 100 ani de la nașterea savantului și scriitorului”. Vor lua cuvântul dr. Gheorghe Popa, Universitatea Pedagogică de Stat ”Alecu Russo” din Bălți,  acad. Valeriu Matei, profesoara Ana Bejan, criticul literar Alexandru Burlacu ș.a.

Ziua se va încheia cu un spectacol muzical susținut de interpretul de jazz Valeriu Culea, cantautorul Viorel Burlacu și actorul Nicolae Jelescu.

Duminică, 3 octombrie, participanții la eveniment vor vizita Cetatea Soroca, iar la Centrul de Cultură Românească ”Constantin Stere” vor avea loc de carte, În aceeași zi, se va face bilanțul lucrărilor ediției a VII-a a Universității Populare de Vară ”Constantin Stere”.

Prima ediție a Universității Populare ”Constantin Stere” s-a desfășurat la Soroca în 2014.

img21007174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!