ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova

16:44 | 29.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat astăzi la Chișinău pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au condus convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații, a comunicat agenției MOLDPRES Serviciul prezidențial de presă.

„Am discutat despre evoluțiile politice din țările noastre în ultimele luni și despre agenda de reforme a noului Guvern de la Chișinău. Interlocutorul meu m-a asigurat de sprijinul Germaniei pentru reformele planificate de Executiv, dar și pentru agenda noastră europeană”, a spus Președinta Maia Sandu.

Cei doi Președinți au discutat și despre colaborarea bilaterală moldo-germană și programele de dezvoltare realizate în țara noastră cu finanțare germană. Acestea includ programe de dezvoltare locală și regională, sprijinire a statului de drept, educație și sănătate. „Contăm pe continuitatea programelor germane deja lansate în Republica Moldova, dar și pe noi oportunități de colaborare ce ar putea fi inițiate pe parcursul următoarelor luni după consultările la nivel de guverne. Germania este un partener important al țării noastre, care a sprijinit programe de dezvoltare de peste 290 de milioane de euro în Moldova și ne-a susținut în lupta cu pandemia Covid-19, fapt pentru care suntem profund recunoscători”, a menționat Maia Sandu.

În context, șefa statului a salutat pachetul de asistență oferit Guvernului Republicii Moldova, în valoare de zece milioane de euro, anunțat astăzi de Președintele Frank-Walter Steinmeier, în cadrul conferinței de presă susținută de cei doi oficiali.

„UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă și prosperă, iar reformele din Moldova sunt exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Suntem convinși că succesul schimbărilor democratice și sociale din țara dumneavoastră se va propaga și în afara granițelor țării. Suntem convinși că Republica Moldova se află pe calea cea bună. Reformele politice, combaterea corupției, o administrație funcțională sunt pilonii de bază pentru o societate care aspiră să ofere cetățenilor săi posibilități personale de dezvoltare și o viață decentă. Ele reprezintă și baza unei apropieri graduale de UE”, a menționat Președintele Republicii Federale Germania.

Pe durata vizitei oficiale de două zile în țara noastră, Președintele Frank-Walter Steinmeier este însoțit de mai mulți reprezentanți ai Președinției și ai Guvernului Federal, precum și de un grup de oameni de afaceri din Germania.

„Sper că întâlnirile de pe agenda vizitei, inclusiv participarea la Forumul economic moldo-german, organizat cu această ocazie, vor deschide noi perspective de colaborare pentru țările noastre și vor aduce noi investiții germane în economia Republicii Moldova. Dorim să devenim o țară prosperă, o oază de stabilitate în regiune și un partener de încredere pentru Germania și pentru Uniunea Europeană”, a afirmat Președinta Maia Sandu.

Foto: Președinție

img21007179

img21007179

img21007179

img21007179

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!