ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Germaniei a vizitat Colegiul de Inginerie din Strășeni

15:04 | 30.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vizitat astăzi  Colegiul de Inginerie din Strășeni, inaugurat acum trei ani, cu sprijinul companiilor germane din Republica Moldova și cu susținerea directă, sub formă de finanțare și donare de echipamente, din partea Guvernului de la Berlin. Oficialul a fost însoțit de o delegație, formată din reprezentanți ai mediului de afaceri, transmite MOLDPRES.

“Am început acum trei ani să pregătim tineri într-un sistem dual de educație bazat pe experiența germană, prin intermediul Colegiului de Inginerie nou înființat. Astăzi este una dintre cele mai bine dotate instituții de învățământ din Moldova, oferind studenților o gamă largă de cunoștințe și abilități. Sistemul de învățământ dual este important pentru noi, pentru că prin intermediul acestuia există o sincronizare între cererea de pe piața muncii și oferta din sistemul de învățământ”, a declarat Marin Ciobanu, administratorul principal al Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți și directorul Colegiului de Inginerie.

Marin Ciobanu, a mulțumit președintelui Germaniei pentru sprijinul și susținerea din partea țării sale, menționând că “unul dintre principalele obstacole în calea atragerii de noi investiții străine în țară noastră este lipsa de personal calificat, capabil să lucreze cu echipamente moderne și să corespundă celor mai înalte standarde de producție tehnologică.

Firmele germane reprezintă investiții de 160 de milioane de euro pe teritoriul zonei, precum și peste 8.000 de locuri de muncă create. Astfel, aceștia sunt extrem de interesați de dezvoltarea durabilă a întreprinderilor lor, ceea ce implică, de asemenea, formarea de personal calificat în domeniul ingineriei.

“În cei trei ani de la deschiderea Colegiului din Strășeni, investițiile în această instituție au depășit două milioane de euro. Acesta este împărțit aproximativ în mod egal între finanțarea de la bugetul moldovenesc și asistența din partea colegilor noștri germani. Anul acesta am avut a doua promoție de absolvenți-ucenici, în fiecare an pregătim 25 de ingineri de nivel mediu pentru economia națională. Aceștia sunt, în principal, specialiști pentru companiile care cooperează cu Colegiul în procesul de învățământ dual - ucenicii au stagii și pregătire practică cu acestea. În prezent, avem peste 20 de parteneri, dintre care majoritatea sunt companii germane. Este important de remarcat faptul că absolvenții noștri obțin cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lucra cu cele mai moderne echipamente”, a spus Ciobanu.

Vizita s-a finalizat cu prezentarea unor laboratoare din cadrul instituției: de imprimare 3D, pneumatic și hidraulic, de robotică etc.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a aflat într-o vizită oficială de două zile la Chișinău, în perioada 29-30 septembrie.

Foto: ZEL Bălți

img21007212

img21007212

img21007212

img21007212

img21007212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!