ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul SUA va susţine dezvoltarea exporturilor de fructe şi struguri moldoveneşti

12:04 | 01.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) acordă granturi pentru sprijinirea activităților inovatoare de dezvoltare a abilităților și promovare în comun a exporturilor de fructe și struguri către Uniunea Europeană sau alte piețe netradiționale pentru sectorul horticol al Republicii Moldova. Data limită de depunere a cererilor este 1 noiembrie, transmite MOLDPRES.

Aceste granturi au scopul să sprijine și să accelereze dezvoltarea abilităților în domeniul exporturilor, diversificarea piețelor și creșterea valorii exporturilor moldovenești de fructe și struguri de masă în stare proaspătă.

Valoarea totală a granturilor ce vor fi acordate în cadrul acestui apel de finanţare este de 1,2 milioane de lei, în care beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 300 de mii și un milion de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, este necesară o contribuție din partea solicitantului a cel puțin: 30% din valoarea totală a activității pentru organizațiile non-profit și companiile care nu au beneficiat anterior de finanțare de la APM; 50% din valoarea totală a activității pentru companiile comerciale care au beneficiat anterior de finanțare de la APM.

În ultimii 15 ani, producătorii moldoveni de fructe și struguri de masă au efectuat investiții substanțiale în extinderea suprafețelor acestor culturi multianuale, cu o utilizare tot mai largă a tehnologiilor intensive de producere, care au rezultat în creșterea recoltei globale a acestor culturi. Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada 2010-2020 producția totală a acestor culturi cel puțin s-a dublat: în cazul merelor a crescut de la 210 la 611 mii tone, în cazul fructelor sâmburoase - de la 79 la 191 mii tone, iar în cazul strugurilor de masă - de la 66 la 112 mii tone. Potrivit previziunilor Programului de Dezvoltare a Horticulturii pentru anii 2021-2025, către 2025 recolta acestor culturi va crește cu 30-50%. Exporturile în stare proaspătă au fost motorul acestor progrese, reprezentând circa 50% din volumul total de producție.

Foto: agrobiznes.md

img21007244

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!