ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi toate pensiile vor fi indexate cu 3,86%

12:03 | 01.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Casa Naţională de Asigurări Sociale a anunțat că, conform Hotărârii de Guvern nr. 162/2021 cu privire la indexarea prestaţiilor de asigurări sociale de stat, la 1 octombrie 2021 toate pensiile se indexează cu 3,86%, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, vor fi indexate de astăzi pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; plățile periodice capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi ale persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 și pensiile judecătorilor.

Conform Hotărârii Guvernului, de la 1 octombrie curent cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2000 lei. Din această dată, 182 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau pensie pentru limită de vârstă mai mică de 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar, iar 121 mii de pensionari cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei minime pentru limită de vârstă proporţional stagiului de cotizare realizat la momentul stabilirii pensiei.

Totodată, de la 1 octombrie 2021 cuantumul pensiei minime de dizabilitate reprezintă: în cazul unei dizabilităţi severe - 1500 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate - 1400 de lei, în cazul unei dizabilităţi medii - 1000 de lei.

Concomitent vor fi recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 71 mii de beneficiari.

Foto: CNAS

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!