ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control

13:13 | 01.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Comisia Unificată de Control s-a întrunit la 30 septembrie în orașul Bender, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Conform ordinii de zi, Comandamentul Militar Întrunit a prezentat un raport ce vizează situația în Zona de Securitate pentru perioada 22-28 septembrie curent. 

De asemenea, membrii Comisiei Unificate de Control s-au interesat de mersul implementării acțiunilor planificate la două posturi ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii amplasate pe ambele maluri ale Nistrului lângă localitatea Vadul lui Vodă. S-au dat asigurări că lucrările decurg conform calendarului stabilit, iar până la finele anului curent va fi îmbunătățit modul de funcționare a acestora astfel încât să nu afecteze libera circulație a cetățenilor. 

S-a discutat despre activitatea grupului de lucru care examinează circumstanțele apariției unui post ilegal de „grăniceri” lângă localitatea Zahorna. Acesta a fost instalat de către Tiraspol pe locul postului Forțelor Mixte de Pacificare, redus în 1999. 

Au fost evidențiate intențiile distructive ale membrilor grupului de lucru desemnați de Tiraspol, care se împotrivesc îndeplinirii sarcinii și chiar promovează revizuirea deciziei agreate de toate componentele Comisiei Unificate de Control. 

Reprezentanții Misiunii OSCE au adus la cunoștința Comisiei Unificate de Control rezultatele monitorizării Zonei de Securitate în perioada 1-30 septembrie curent. În informația prezentată se subliniază că, între localitățile Bender și Varnița, la intersecția străzilor Mațnev și 27 Aprilie, rămâne o linie de blocuri din beton care împiedică libera deplasare a oamenilor, iar la postul de lângă feribotul din localitatea Slobozia, Tiraspolul a introdus așa-numiți „grăniceri”, încălcând înțelegerile convenite anterior. 

Delegația Republicii Moldova condamnă încălcarea gravă de către exponenții Tiraspolului a documentelor misiunii de menținere a păcii și va continua să insiste pe eliminarea posturilor ilegale din Zona de Securitate.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img21007256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!