ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Administrației de Stat a Drumurilor

14:24 | 01.10.2021 Categorie: Comunicate

Blocarea podețelor și construcția acceselor neautorizate de către antreprenori în comuna Trușeni, pe drumul R1 – inspectate de conducerea ASD

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Conducerea ASD a inspectat cazurile de acumulare a apelor pluviale din cauza blocării podețelor și construcția acceselor neautorizate de către antreprenori în comuna Trușeni, pe drumul R1 Chişinău – Ungheni – frontiera cu România.

În regiune există un curs de apă permanent, care izvorăște din satul Trușeni și se varsă în râul Bâc. Pentru a evacua apa din regiune, au fost construite două podețe.

După privatizarea terenurilor din preajma drumului R1 din comuna Trușeni, proprietarii acestora au blocat un podeț cu pământ, iar pe al doilea cu dale din beton.

În prezent, este îngrădit accesul la podețe, ceea ce nu permite executarea lucrărilor de curățire a acestora. În rezultat, ambele podețe sunt înnămolite. 

În cazul unor ploi torențiale, tot teritoriul din amontele podețului, terasamentul drumului, construcțiile, terenurile agricole și casele de locuit vor fi inundate.

Staționarea îndelungată a apelor pluviale va produce infiltrații în terasamentul drumului cauzând defecte drumului și va determina sistarea circulației rutiere pe acest segment de drum. 

“Am atenționat proprietarii terenurilor să elimine neconformitățile în termen de cinci zile, pentru că acestea provoacă daune enorme infrastructurii și cetățenilor din regiune și pun în pericol siguranța și securitatea participanților la trafic. ASD va sesiza organele competente, pentru a constata modul de obținere a actelor permisive pentru construcțiile și accesele executate de către proprietari”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

În cadrul monitorizării situației la fața locului au fost prezenți reprezentanții Primăriei comunei Trușeni, proprietarii terenurilor în cauză, cât și antreprenorul, care execută lucrările de reabilitare a drumului R1.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!