ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ghenadie Jalbă a inaugurat o expoziţie aniversară

18:52 | 01.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură cu genericul ”Lumi paralele II” a artistului plastic Ghenadie Jalbă, la 65 de ani de la naștere, a fost vernisată ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ghenadie Jalbă a menționat că expoziția cuprinde 79 de lucrări de pictură, realizate de el în ultimii ani. ”Sunt lucrări mai dramatice, cu unele stări diferite care țin de cromatică. Încerc să revin la tehnici noi: mixte, în acril, etc.”, a precizat autorul.

Prezent la eveniment, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a subliniat că expoziţia lui Ghenadie Jalbă este una de excepție. „Ghenadie Jalbă este pictorul care s-a apropiat cel mai mult de tradiţiile naţionale şi aceasta se evidențiază și în cadrul acestei expoziții”, a remarcat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor, ”Lumi paralele II” este o expoziție excelentă și reprezintă creația artistului pe parcursul a trei decenii. ”Este important că el a reflectat adecvat realitățile noastre din lumi paralele”, a constatat Tudor Stăvilă.

Ghenadie Jalbă s-a născut la 13 octombrie 1956 în comuna Sărata Veche, raionul Floreşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din orașul Moscova. În 1981 devine lector la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” și din 1998 este angajat la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, unde predă disciplinele compoziție, desen, pictură.

Plasticianul Ghenadie Jalbă a organizat mai multe expoziții personale în țară și peste hotare: în Belgia, Franța, Germania, România, Rusia, Ucraina și în alte state. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, iar în 2006 i s-a conferit titlul onorific „Om Emerit”. În 2009 a devenit președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar în anii 2015-2020 a fost vicepreşedinte al UAP.

Expoziția va fi deschisă până la 30 octombrie.

img21007264

img21007264

img21007264

img21007264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!