ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partea română a informat oficial despre finalizarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău

15:51 | 04.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a avut astăzi o întâlnire cu directorul general al Transgaz Romania, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan, în cadrul căreia partea română a informat oficial despre finalitatea lucrărilor de construcție a conductei Iași-Ungheni-Chișinău, transmite MOLDPRES.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, cu o lungime de circa 150 km dintre care 110 km pe teritoriul Republicii Moldova, interconectează rețelele de gaze din România și Republica Moldova, asigurând țării noastre acces la piața energetică europeană. Gazoductul a fost extins atât pe partea Republicii Moldova cu tronsonul Ungheni – Chișinău, cât și pe partea României, cu conducta de gaze Onești – Ghenăiești – Lețcani și două stații de comprimare gaze.

„Țara noastră trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, iar această conductă ne oferă această șansă. Lucrările gazoductului au fost finalizate pe ambele părți și planificăm oportunitatea de a livra gaze prin această conductă în perioada următoare”, a menționat vicepremierul.

Gazoductul a fost finalizat în august 2020 ,iar lucrările de extindere menționate pe partea română s-au finalizat la începutul lunii curente (octombrie 2021), astfel interconectorul Iași-Ungheni devenind pe deplin funcțional.

Transgaz România este operatorul național de transport gaze din țara vecină și deține în proprietate și compania moldovenească VestMoldTransgaz, operator de transport gaze pentru tronsonul de la graniță până la Chișinău.

 Foto: MIDR

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!