ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vlad Kulminski a avut o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat al SUA

16:39 | 05.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Ultimele evoluții și perspectivele de soluționare în procesul de reglementare transnistreană au fost abordate ieri, în cadrul unei întrevederi oficiale, de către viceprim-ministrul Vlad Kulminski și Robin Dunnigan, responsabilă în Departamentul de Stat de politica Statelor Unite ale Americii în Europa Centrală și de Est, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Vlad Kulminski a mulțumit statului american pentru susținere și implicare în procesele democratice ale țării noastre. 

Referindu-se la provocările de securitate din regiune, vicepremierul a menționat că Republica Moldova își dorește stabilitate, iar reglementarea transnistreană trebuie abordată pașnic și politic, spre obținerea unei soluții finale cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.  

Vicepremierul a accentuat că Chișinăul manifestă deschidere și disponibilitate maximă pentru a identifica soluții la problema cu care se confruntă mijloacele de transport marfar și de pasageri din regiunea transnistreană. În primul rând, Chișinăul a încercat să amâne introducerea deciziei pentru aceste categorii de mijloace de transport pentru a identifica o soluție durabilă. 

Vicepremierul a remarcat că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 și alte documente din cadrul procesului de negocieri nu conțin angajamente de a oferi plăci neutre transportului marfar și de pasageri. Decizia protocolară din 2018 include angajamente de a elibera plăci neutre categoriilor enumerate în conținutul acesteia – automobilelor private, motocicletelor și remorcilor ce nu desfășoară activități comerciale – și la acestea se limitează. Cu această abordare a problemei – precum că în cadrul mecanismului existent nu este o soluție – sunt de acord și mediatorii, și observatorii internaționali. 

În același timp, Chișinăul conștientizează perfect că operatorii de transport din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți serioase legate de imposibilitatea ieșirii pe teritoriul Ucrainei. Din considerente umanitare, pentru a nu crea probleme oamenilor și bunăstării economice a acestora, Republica Moldova este pregătită să găsească o soluție imediată, neprevăzută de documente din cadrul procesului de negocieri și să o facă aceasta cât de rapid posibil și fără consecințe pentru operatorii de transport. Chișinăul este dispus să ofere posibilitatea eliberării în condiții facilitate a plăcilor pentru aceste autovehicule, pentru ca acestea să poată participa și mai departe în traficul rutier. 

Astfel, Chișinăul a propus o abordare simplă, ce a găsit înțelegere din partea companiilor de transport – imediat, în regim urgență să rezolve problema apărută. Chișinăul a propus o soluție rapidă – de a primi plăci cu titlu de excepție, într-o abordare umanitară. «Pe noi ne preocupă soarta acestor oameni și noi suntem dispuși să ajutăm, să le oferim posibilitatea înregistrării acestor mijloace de transport, în condiții facilitate, prin derogare, înțelegând că de aceasta depind veniturile și nivelul de trai al oamenilor», a menționat viceprim-ministrul. 

Concomitent, Chișinăul este dispus să lucreze asupra unui mecanism durabil de soluționare a problemei, dar elaborarea în termeni restrânși a acestuia este imposibilă, pentru că tematica transportului comercial este legată de un șir de alte subiecte – tarife, mediu concurențial, accize și alte subiecte conexe. Elaborarea și formalizarea unui asemenea protocol este un proces comprehensiv. 

Vicepremierul a exprimat speranța că vor fi găsite compromisuri raționale, posibile în condițiile actuale, evitând escaladări în împrejurările regionale dificile, propunând ca în procesul de negocieri să fie promovate abordări raționale, echilibrate și mature, ceea ce va permite să fie identificate și aprobate compromisuri raționale, benefice în primul rând pentru oamenii pentru care sunt create. 

S-a evidențiat disponibilitatea de a soluționa problema curentă și de a trece la abordarea celorlalte probleme ce figurează pe agenda procesului de negocieri, precum și faptul că Chișinăul este pregătit pentru desfășurarea unei noi runde în formatul ,,5+2”. 

În aceeași ordine de idei, viceprim-ministrul a spus că se vor menține funcționale și interactive toate formatele de negocieri existente care prin activitatea lor vor duce la un dialog continuu și pragmatic, creând, astfel, teren favorabil pentru inițierea discuțiilor pe coșul instituțional și politic al formatului de negocieri „5+2”. 

Totodată, în cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte de actualitate cum ar fi respectarea drepturilor omului, asigurarea liberei circulații, accesul la studii și servicii medicale de calitate. 

Oficialii au exprimat disponibilitatea aprofundării conlucrării pe diverse aspecte de interes reciproc.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img21007375

img21007375

img21007375

img21007375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!