ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost deschis primul hub de instruire a profesorilor al Centrului Național „Clasa Viitorului”

09:21 | 06.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Primul hub tehnologic de instruire a profesorilor al Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” a fost inaugurat ieri, de Ziua Mondială a Educației și de Ziua Internațională a Pedagogului. Situat în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, centrul de inovații vine să susțină un ecosistem inclusiv de educație digitală, tehnologie și conectivitatea în școli, transmite MOLDPRES.

Dezvoltat după modelul Future Classroom Lab al European Schoolnet din Bruxelles (organizație susținută de 33 de Ministere ale Educației din Uniunea Europeană), Centrul are ca scop consolidarea abilităților digitale ale cadrelor didactice și studenților, în condițiile migrării în spațiul digital al proceselor de educație.

Centrul Național „Clasa Viitorului” este un parteneriat strategic de peste 1,8 milioane de dolari realizat prin coalizarea eforturilor Guvernului (Ministerul Educației și Cercetării si Universitatea „Ion Creangă”) și partenerilor de dezvoltare: Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Suedia, Marea Britanie, Fundația Orange și LED.

Potrivit vicepremierului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, „Clasa Viitorului” este un simbol al faptului că educaţia trebuie inovată, de rând cu celelalte sectoare inginerești. „În această perioadă de reinventare, profesorii s-au redescoperit prin tehnologie și prin aplicarea acestor instrumente inovative în procesul educațional. În prezent, universitățile și școlile pot să aibă studiouri media, laboratoare de inovații proprii, prin care să atragă copiii, să-i susțină și să genereze noi idei. Ca stat, avem nevoie de inovație și experiențe unice, pentru că ambiția noastră este să fim cât mai competitivi și să accelerăm utilizarea tehnologiilor și să creăm locuri de muncă de profil IT la noi acasă”, a spus Ţurcanu.

Centrul inovațional „Clasa Viitorului” se întinde pe o suprafață de o mie de metri pătrați și este amenajat în şase zone (inovăm, dezvoltăm, creăm, prezentăm, explorăm și comunicăm) în care cadrele didactice, studenții și toți cei interesați de tehnologii pot să studieze, să cerceteze și să-și dezvolte abilitățile utilizând tehnologiile informaționale.

Pentru dotarea spațiului cu mobilier flexibil, echipamente, decor și tehnica necesară, dar și costurile de renovare, au fost cheltuiți 450 mii de dolari, dintre care trei milioane de lei moldovenești au fost oferiți de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În prezent, inițiativa „Clasa Viitorului” este replicată în 42 de școli din 22 de localități din țară, iar peste 1.300 de profesori și 9.000 de elevi sunt deja beneficiari ai acestui proiect.

Foto: clasaviitorului.md

img21007390

img21007390

img21007390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!