ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pensionarii străini care doresc să se stabilească în Moldova vor primi permise de ședere de tip nou

11:44 | 06.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Cetățenii străini care au atins vârsta de pensionare și solicită permise de ședere provizorie în Republica Moldova vor beneficia de noi facilități. Membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat astăzi raportul, pentru prima lectură, la proiectul de Lege privind regimul străinilor în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede introducerea unui nou tip de permis de ședere – pentru persoanele pensionate care doresc să se stabilească în Republica Moldova pe termen lung. Astfel, dreptul la ședere provizorie va fi acordat sau prelungit cetățenilor străini, care sunt asigurați social în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de colaborare în domeniul social.

Pentru obținerea permisului de ședere provizorie, cetățenii străini trebuie să îndeplinească anumite condiții: să prezinte dovada că dispun de spațiu de locuit pe un termen nu mai mic decât cel pentru care se solicită dreptul de ședere; dispun de suficiente venituri pentru întreținere și trai în Republica Moldova; beneficiază de dreptul la pensie pentru limita de vârstă.

Potrivit autorilor proiectului, în ultimii ani a crescut numărul persoanelor, beneficiari de pensii din statele Uniunii Europene, care solicită permise de ședere provizorie în Republica Moldova. Aceasta se explică prin costurile mai mici pentru serviciile de îngrijire, tratament și reabilitare, în comparație cu cele din statele europene, fapt care devine atractiv pentru această categorie de cetățeni străini. 

Totodată, autorii menționează că introducerea acestui tip nou de permise de ședere ar putea stimula unele sectoare ale economiei, în special cele din sfera serviciilor.

În prezent, acordarea dreptului de ședere provizorie în Republica Moldova pentru cetățenii străini se face pentru o perioadă de până la 5 ani.

Foto: Parlament

img21007404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!