ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul și scriitorul Leonid Popescu a lansat un roman

12:48 | 06.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Artistul plastic și scriitorul Leonid Popescu a lansat zilele acestea noul său roman intitulat ”Tragedie pozitivă”, informează MOLDPRES.

Volumul cuprinde 508 pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare cu sprijinul Ministerului Culturii.

Solicitat de MOLDPRES, Leonid Popescu a menționat că ”Tragedie pozitivă” este al patrulea său roman, scris în decurs de mai mulți ani, deoarece manuscrisul a fost furat, dar fiecare lector atent al acestei cărți va observa că este scris în două variante, două părți (două serii) cu același titlu – ”Tragedie pozitivă”, iar denumirea apare din mărturiile eroului principal Dragomir Vlad al lui Goje. Acesta din urmă ajunge la concluzia că, uneori, nenorocirile prin care trecem ne motivează să construim lucruri mai frumoase, la care nici nu ne-am fi putut gândi.

”De exemplu, Dragomir Goje a ridicat o bisericuță cu tot cu clopotniță în centrul orășelului Slătioara din Ucraina și tot aici a instalat busturile lui Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu, după ce fiul său a decedat la vârsta de 33 de ani. Regretul său se naște nu doar ca urmare a morții copilului, dar și a faptului că acesta, deși era sănătos, își presimțea decesul cu exactitate în ultimii ani. Dar când le vorbea părinților despre aceasta, nu era luat în serios. Astfel, toate evenimentele lui Dragomir Goje după  înmormântarea fiului reprezintă încercarea sa stăruitoare de a-și șterge păcatul care îi roade sufletul ani în șir”, a precizat autorul.

Potrivit sursei citate, romanul este plin de drame într-o familie din Maramureșul îndepărtat, în care autorul face legătură dintre Basarabia de Sud, R. Moldova, Bucovina și Maramureșul din dreapta Tisei, unde Leonid Popescu a locuit și el, în orășelul Slătioara din Ucraina. Romanul, bazat pe fapte reale, este dedicat profesorului cardiovascular, doctor-chirurg Grigore Tinică și maramureșeanului Victor-Dragomir Vlad al lui Goje.

În context, scriitorul Iurii Moiș din Ucraina, a afirmat că ”Tragedie pozitivă” este o continuare  a romanelor anterioare ale autorului – ”E pustie Slatina fără tine” și „Drumuri printre ziduri” și prezintă un omagiu adus locuitorilor din Maramureșul istoric.

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Design – grafică industrială a  Institutului de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. Leonid Popescu are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

img21007407

img21007407

img21007407

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!