ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumarii au început pregătirea traseelor naţionale pentru sezonul de iarnă

14:13 | 06.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) întreprinde măsuri de pregătire a drumurilor şi întreprinderilor rutiere pentru activitate în sezonul de iarnă 2021-2022. Activităţile sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A. „Drumuri”, cu care ASD a încheiat contracte de antrepriză, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează antrenarea a 517 mașini şi utilaje rutiere (autogredere, buldozere, tractoare cu pneuri dotate cu lame, freze de zăpadă, distribuitoare auto, încărcătoare, excavatoare). De asemenea, pentru pregătirea drumurilor pentru exploatarea în condiții de iarnă se efectuează lucrări de întreținere periodică și curentă a îmbrăcămintei rutiere, sistemelor de evacuare a apelor, terasamentelor și lucrărilor de artă. În prezent, sunt pregătite peste 23 mii de tone de material antiderapant, dintre care peste opt mii de tone de sare tehnică și circa 18 mii de tone de nisip, pentru combaterea lunecușului pe drumurile publice.

„Materialul antiderapant se va păstra în 39 de depozite acoperite. Urmează să fie achiziționate încă 20 de mii de tone de sare tehnică și circa de 70 de mii de tone de nisip/savură. Pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condițiilor de circulație pe timp de iarnă, pe drumurile naționale sunt instalate 32 de camere video, dintre care funcționează 29. Vor fi organizate posturi de remorcare pentru unitățile de transport de tonaj mare, care se confruntă cu dificultăți la deplasarea de sectoarele de drum dificile cu declivități majore (8-10%)”, indică ASD.

Posturile vor fi organizate în preajma tronsoanelor: M1 frontiera cu Romania-Leuşeni-Chişinău-Dubăsari-frontiera cu Ucraina, km 36 (s. Cristeşti); R6 Chişinău-Orhei-Bălţi, km 33-34 (s. Peresecina); R1 Chişinău-Ungheni-frontiera cu România, km 79-80 (s. Corneşti); R3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca, km 27 (s. Fundul Galbenei); R8 Edineţ-Otaci-fr. cu Ucraina, km 53-55 (or. Otaci); R30 Anenii-Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontiera cu Ucraina,  km 19-20 (s. Troiţa Nouă) și altele în caz de necesitate, conform sursei citate.

Începând cu luna noiembrie a anului curent, pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, va funcţiona serviciul în regim „Non-stop” al Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor”. Acesta va putea fi accesat la: Telefon: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117. E-mail: [email protected]

Foto: ASD

img21007412

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!