ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul gestionează situația privind gazele naturale, conform prim-ministrului

16:46 | 06.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Guvernul gestionează situația privind gazele naturale, astfel încât consumatorii să aibă acces la gaze şi să nu simtă pe pielea lor majorarea prețurilor. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, la conferinţa de presă de după şedinţa Executivului, transmite MOLDPRES.

„Ne aflăm într-o perioadă de tranziţie, când negociem preţurile la gaze pentru o perioadă mai lungă. Urmărim o anomalie şi pe plan internaţional, când preţurile au crescut cu 60%, or, este clar că Gazprom nu va dori să menţină preţul actual pentru Republica Moldova. Guvernul gestionează situaţia în aşa fel ca ţara să aibă acces la gaze şi să nu fie afectată de aceste scumpiri”, a spus Natalia Gavriliţa.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, în prezent se lucrează la anumite alternative care ar putea exista, precum şi la programe de asistenţă socială pentru a proteja categoriile sociale defavorizate. „Despre situaţia la acest capitol, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale ulterior va veni cu informaţii suplimentare”, a relevat premierul.

Conform informației companiei „Moldovagaz”, în prezent, Republica Moldova primește cu aproape 35% mai puțin gaz din totalul necesar pentru locuitorii malului drept al Nistrului. „Începând cu luna octombrie, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de SAP „Gazprom”. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, indică întreprinderea.

De asemenea, SA „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze, inclusiv: a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi; fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură). Totodată, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.

img21007430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!