ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ștefan Popa și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională

18:12 | 06.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. O expoziție de grafică pictură și sculptură cu genericul ”Evadarea în timp și spațiu” a artistului plastic Ștefan Popa a fost vernisată astăzi în spațiul expozițional din cadrul secției Colecţia de arte şi hărţi a Biblioteci Naționale, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ștefan Popa a menționat că expoziția cuprinde 40 de lucrări de grafică și pictură și șase – de sculptură.  Una dintre lucrările sale recente este cea intitulată ”Budva. Insula Sfântul Ștefan”, realizată în Muntenegru, iar alta  - ”Latinitate”.

În debutul evenimentului, criticul de artă Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, a afirmat că Ștefan Popa participă activ cu lucrări de grafică, pictură și sculptură la expoziții personale și de grup, precum și tabere de creație organizate în R. Moldova, România și Bulgaria.

”Ca designer, a proiectat interiorul unor edificii publice (spații comerciale, oficii) și locative (case, apartamente), a realizat design corporativ (logo-uri, embleme), designul mediului ambiental (reclame) și a desfășurat o activitate prodigioasă în domeniul educației artistice. Pictura lui este străbătută de căldura sentimentului și de o sensibilitate calmă. O serie de peisaje și naturi statice sunt realizate într-o manieră realistă, în care contrastele de culoare sunt atenuate cu griuri colorate, opalescente”, a specificat Eleonora Brigalda.

În context, criticul de artă Eleonora Sâdnic a subliniat că Ștefan Popa este un artist plastic polivalent, care creează lucrări de o factură modernă, iar profesorul și graficianul Valeriu Herța a spus că în această expoziție este o evadare între gri și culoare.

Ştefan Popa  s-a născut la 13 martie 1959 în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice, actualmente Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” și Institutul de Stat de Arte Plastice din Tallin, Estonia, specialitatea Design interior și utilaj. Este doctor în științe pedagogice, designer, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice IAA-AIAP UNESCO, membru al Asociaţiei Arhitecţilor din Republica Moldova.

A activat în calitate de Lector superior, catedra Design Interior, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, catedra Arte Decorative şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În prezent, activează în cadrul Colegiului de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chişinău. Ştefan Popa este implicat în mai multe activităţi curatoriale ca și coordonator al numeroaselor proiecte de parteneriat educaţional. A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup.

Expoziția va fi deschisă până la 28 noiembrie.

img21007435

img21007435

img21007435

img21007435

img21007435

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!