ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PNUD şi Guvernul Republicii Moldova au semnat un memorandum în domeniul digitalizării

08:45 | 07.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Un acord de cooperare între Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul Republicii Moldova, pentru accelerarea transformării digitale a țării, a fost semnat ieri, la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Acordul prevede cooperarea pe câteva direcții strategice, cum ar fi: dezvoltarea unei noi strategii de transformare digitală a țării; transformarea digitală a serviciilor publice existente, inclusiv cu implicarea cetățenilor, societății civile, sectorului privat și mediului academic; îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților digitale ale populației, pentru o transformare digitală incluzivă; dezvoltarea de parteneriate pentru inovare, acces la expertiză și bune practici, legate de transformarea digitală; acordarea suportului din partea PNUD Moldova pentru activitatea Comitetului consultativ național pentru digitalizare. 

„R. Moldova are o oportunitate istorică de a accelera transformarea digitală, de care să beneficieze toți oamenii. PNUD Moldova va sprijini Guvernul să dezvolte o nouă viziune de țară pentru o digitalizare durabilă și să implice cetățenii și sectorul privat în acest proces. Acesta din urmă poate stimula adoptarea mai rapidă a soluțiilor digitale de ultimă generație”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă PNUD la Chișinău.

La rândul său, viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu a relevat că prioritățile Guvernului în domeniu au fost stabilite. „Avem o viziune clară asupra acțiunilor care urmează să fie întreprinse pentru a moderniza sectorul public și a facilita interacțiunea cetățenilor și a mediului de afaceri cu instituțiile statului. Parteneriatul cu PNUD Moldova ne va ajuta să avansăm în realizarea agendei de digitalizare, în beneficiul oamenilor și pentru modernizarea țării”, a spus vicepremierul.

Un prim pas întreprins de PNUD în acest sens a fost efectuarea unei evaluări a nivelului național de digitalizare a societății, care a scos în evidență provocările curente în domeniu și a trasat puncte de reper pentru crearea unei noi strategii digitale naționale.

PNUD a oferit recomandări pentru fiecare din cei cinci piloni ai evaluării naționale: Infrastructură; Cetățenii; Guvern; Comunitatea de afaceri; Întreaga societate. 

Foto: PNUD

img21007442

img21007442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!