ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chetrosu, Drochia a avut loc un atelier de promovare a produselor tradiţionale

14:27 | 07.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Un seminar de instruire pe tema promovării produselor agroalimentare tradiționale specifice a avut loc ieri în satul Chetrosu din raionul Drochia. Scopul evenimentului a fost de a informa producătorii cum să promoveze agroturismul în regiune, prin evidențierea produselor agroalimentare organice tradiționale locale, transmite MOLDPRES.

Atelierul a fost desfășurat într-o gospodărie țărănească din localitate, unde participanții împreună cu experții au discutat despre rolul produsului în strategia complexă a întreprinderii, au învățat cum antreprenorul devine proiectantul produselor de la idee până la realizare și au învățat cum să își stabilească corect obiectivele. De asemenea, partea practică a seminarului a constat în realizarea unui studiu de piață, elaborarea unui caiet de sarcini, a fișei de produs și a cărții de vizită a întreprinderii.

Totodată, participanții au avut ocazia să își prezinte produsele și să examineze etapa de dezvoltare conform ciclului de viață al produsului.

Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Marcela Stahi, „specificațiile produselor agroalimentare au scopul de a-i ajuta pe producători să informeze consumatorii cu privire la caracteristicile și proprietățile produselor agroalimentare, sunt niște instrumente destinate sprijinirii activităților agricole și de prelucrare”. „Astfel, menționarea produselor ce oferă valoare adăugată asigură o concurență loială și respectă drepturile de proprietate intelectuală. În același timp, oferă posibilitatea identificării și protejării denumirilor de indicație geografică, de origine și specialități tradiționale garantate, fie prin descrierea produsului sau prin proprietățile ce oferă valoare adăugată produsului, drept rezultat al metodelor agricole sau de prelucrare utilizate, fie prin locul de producere sau comercializare”, a spus sursa citată.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Construirea capacităților administrative ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru implementarea politicii de promovare a produselor agroalimentare”, susținut de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și implementat de Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).

Una dintre componentele proiectului, ce se referă la dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Moldova, prevede organizarea a două cursuri de instruire privind cele mai importante aspecte ale promovării produselor agroalimentare organice tradiționale locale în Chetrosu și produselor tradiționale din Cahul, precum și asistență tehnică pentru elaborarea caietelor de sarcini pentru două asociații de producători din R. Moldova.

Foto: MAIA

img21007459

img21007459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!