ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al ONU susține că acapararea vaccinurilor anti-Covid de către țările bogate este „imorală și stupidă”

12:03 | 08.10.2021 Categorie: Externe

New York, 8 oct. /MOLDPRES/. Acapararea vaccinurilor împotriva coronavirusului de către țările bogate și distribuția inechitabilă a acestora la nivel global favorizează apariția noilor variante virale mai periculoase și este „o chestiune nu doar imorală ci și stupidă”, spune secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, transmite digi24.ro, preluat de MOLDPRES.

Inegalitatea în privinţa accesului la vaccinuri „este cel mai bun aliat al pandemiei de coronavirus”, a declarat Antonio Guterres într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ea permite variantelor să se dezvolte liber, condamnând omenirea la milioane de decese suplimentare şi prelungind încetinirea economică”, a adăugat Guterres.

„A nu avea o distribuţie echitabilă a vaccinurilor nu reprezintă doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă”, a continuat el.

La începutul acestui an, OMS a cerut ca fiecare ţară a lumii să vaccineze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii septembrie. „56 de ţări nu au reuşit acest lucru, dar nu din vina lor”, ci din cauza lipsei de vaccinuri, a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus. OMS doreşte de acum înainte ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul acestui an şi 70% până la jumătatea anului 2022.

„Pentru a atinge aceste obiective, vom avea nevoie de cel puţin 11 miliarde de doze de vaccinuri. Nu este vorba despre o problemă de aprovizionare, ci de repartizare”, a explicat directorul general al OMS.

„Până la sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 6,5 miliarde de doze au fost deja administrate la nivel global. Producţia mondială de vaccinuri a ajuns de acum la aproape 1,5 miliarde de doze pe lună, oferta este suficientă pentru atingerea obiectivelor noastre, cu condiţia ca dozele să fie distribuite echitabil”, a adăugat el.

„Putem să atingem pragul de 40% de persoane vaccinate în toate ţările până la sfârşitul anului - dacă vom putea să mobilizăm aproximativ 8 miliarde de dolari pentru a garanta o distribuire echitabilă”, a declarat Antonio Guterres, fără să precizeze modalităţile în care aceste fonduri vor fi utilizate.

Pentru a obţine cele 11 miliarde de doze necesare, OMS a cerut producătorilor să opereze transferuri de tehnologie şi să favorizeze dispozitivul internaţional COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri, creat de Uniunea Africană.

De asemenea, OMS a cerut ţărilor lumii să împartă dozele între ele şi să vaccineze mai întâi angajaţii din sănătate şi persoanele vulnerabile şi vârstnice, înainte de a-i vaccina pe rezidenţii adulţi în ansamblul lor, apoi pe rezidenţii adolescenţi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat, totodată, că OMS a stabilit o definiţie oficială a afecţiunii denumite în limbaj comun „Covid lung”, ale cărei simptome frecvente sunt oboseala, dificultăţile respiratorii şi disfuncţionalităţile cognitive. Conform acestei definiţii, simptomele trebuie să dureze cel puţin două luni şi să nu poată fi explicate prin alte cauze medicale, a precizat directorul general al OMS.

Foto: minurso.unmissions.org

img21007490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!