ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegația Republicii Moldova în CUC a condamnat acțiunile destabilizatoare ale Tiraspolului în Zona de Securitate

13:26 | 08.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. La întrunirea de lucru a Comisiei Unificate de Control din 7 octombrie 2021, care s-a desfășurat la Bender, delegația Republicii Moldova a cerut să fie inclus în ordinea de zi cazul de reținere abuzivă a cetățeanului Dorel Roșca în Zona de Securitate, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Cu câteva zile în urmă acestuia i-a fost restricționat dreptul la libera circulație la un post ilegal de „grăniceri" din preajma satului Lunga, după care a fost reținut abuziv și supus unor proceduri ilegale „de anchetă" de către reprezentanți ai așa-numitului „mgb". Observatorii militari nu s-au putut deplasa la fața locului pentru a clarifica circumstanțele și a documenta încălcarea, din cauza opunerii exponenților Tiraspolului în Comandamentul Militar Întrunit.

Delegația Republicii Moldova a subliniat caracterul constant al acțiunilor provocatoare și destabilizatoare admise de structuri care nici nu se pot afla în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, dar care recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

În acest sens, este elocvent cazul cetățenilor răpiți acum un an în raionul Camenca, unii dintre care sunt deținuți ilegal până în prezent de către forțele transnistrene, care refuză chiar și oferirea informațiilor pertinente autorităților sau rudelor.

Acțiunile sfidătoare denotă încălcarea de către partea transnistreană a drepturilor fundamentale ale omului și a actelor de bază privind operațiunea de pacificare pe râul Nistru, iar faptul că mecanismele de pacificare existente nu permit intervenția eficientă în asemenea cazuri demonstrează că se încearcă scoaterea situației din Zona de Securitate de sub controlul Comisiei Unificate de Control.

Delegația Republicii Moldova anunță cu regret că și de această dată, principiul de consensualitate pentru luarea deciziilor în Comisia Unificată de Control, aprobat încă în 1992, nu a permis includerea acestui subiect stringent pe agenda CUC, din motiv că a fost blocat de partea transnistreană.

În consecință, în lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă, iar săptămâna viitoare discuțiile vor fi reluate. Delegația Republicii Moldova, care urmează să prezideze ședința, va insista în continuare pe includerea în agendă a subiectelor importante vizând situația în Zona de Securitate.

Foto simbol

img21007499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!