ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele chinez Xi Jinping promite o reunificare pașnică cu Taiwanul

15:09 | 09.10.2021 Categorie: Externe

Beijing, 9 oct. /MOLDPRES/. O reunificare pașnică a Chinei cu Taiwanul promite preşedintele chinez Xi Jinping. Această declarație apare, după ce o săptămână în urmă au existat tensiuni crescute în jurul insulei revendicate de Beijing, ceea ce a suscitat îngrijorări pe plan internaţional, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

De la momentul separării sale, Taiwanul a constituit obiectul unor presiuni militare şi politice din partea Beijingului în dorinţa de a-şi impune suveranitatea asupra insulei, dar Taipeiul s-a angajat să-şi apere independența şi susţine că numai poporul taiwanez poate să-şi decidă viitorul.

Pe de altă parte, Xi Jinping, într-un discurs rostit la Palatul Adunării Populare din Beijing a declarat că poporul chinez are o "tradiţie glorioasă" în a se opune separatismului.

O "reunificare" paşnică corespunde cel mai bine intereselor Taiwanului, iar China îşi va apăra suveranitatea şi unitatea, a subliniat Xi.

Șeful statului chinez a afirmat fără drept de apel că "nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea neclintită, voinţa fermă şi capacitatea puternică a poporului chinez de a-şi apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a declarat Xi Jinping. "Sarcina istorică de reunificare completă a patriei trebuie îndeplinită şi va fi cu siguranţă".

Teritoriul insular Taiwan este condus din 1945 de un regim ("Republica Chinei") care s-a retras aici după victoria comuniştilor în China continentală, la finalul războiului civil chinez. Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing şi condusă de Partidul Comunist, consideră insula drept o parte integrantă a teritoriului său.

Foto: observatornews.ro

img21007520

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!