ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Lidia Ungureanu își sărbătorește ziua de naștere

13:15 | 10.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Poeta, publicista și graficiana Lidia Ungureanu își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1951, la Chetrosu, Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal (1969), urmează studiile la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1973), actualmente Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”. A activat pentru început la Societatea ,,Știinţa”, apoi la Uniunea Scriitorilor din Moldova, la Editura de Stat a Republicii Moldova.

A fost corespondent la ziarele ,,Tinerimea Moldovei” și ,,Clopotul”, redactor literar la Departamentul muzică al Radioului Naţional, la săptămânalul ,,Literatura și arta”, apoi la publicația pentru copii și adolescenți ,,Florile dalbe”, colaborator la ,,Enciclopedia Moldovei”. A publicat primele versuri în săptămânalul ,,Cultura” (1971). Debutează cu un ciclu de versuri în culegerea colectivă ,,Dintre sute de catarge” (1977). Semnează versuri pentru adulți și copii, texte pentru cântece, grafică, proză și publicistică în paginile ziarelor și revistelor din România.

A debutat editorial cu volumul de versuri ,,Peisaje întârziate” (1991). Publică volumele de versuri pentru copii „Pe un delușor de-argint” și „Blues matinal ” (2002), după care urmează și alte volume de versuri și eseuri: „101 poeme”, „Univers și frumuseţe cristalin-divină”, „Un suflet de poet – izvor de inspirație” etc. Semnează și dialoguri, interviuri, contururi de portret etc. Membră a Uniunii Scriitorilor (1995) și a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova (1992).

A fost distinsă cu Premiul special la secțiunea Creație literară al Festivalului Internațional „Lucian Blaga” (Sebeș, România, 2002), Premiul special pentru grafică al Festivalului de satiră și umor „Mărul de aur” (Bistrița, România, 2002).

img21007528

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!