ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

14:05 | 11.10.2021 Categorie: Comunicate

Sinteza ANI: Încă șase procurori au devenit subiecți de control al averii. Pentru o parte dintre aceștia, ANI s-a autosesizat din presă

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. În săptămâna 4-8 octombrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat 20 de proceduri de control. În șase investigații pornite sunt vizați doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, trei procurori ai Procuraturii municipiului Chișinău și un procuror din Procuratura Soroca. O parte dintre controale sunt pornite în baza autosesizării instituției noastre din investigațiile jurnalistice.

În 12 verificări privind posibile conflicte de interese au fost inițiate pe numele unui director de întreprindere municipală din Chișinău, unui șef de întreprindere municipală din Taraclia, unui șef de direcție din Consiliul raional Cantemir, unui conducător de autoritate publică autonomă, unui primar din raionul Cantemir, cinci consilieri din raioanele Căușeni, Cantemir, Ungheni și municipiul Chișinău, unui director de școală din Dondușeni și unui director de grădiniță din raionul Sângerei. Un primar din raionul Râșcani este verificat pentru o eventuală incompatibilitate de funcție, iar un funcționar public din raionul Cimișlia pentru o posibilă restricție admisă în funcția publică.

Două încălcări ale legislației ANI au fost stabilite de inspectorii de Integritate. Într-un dosar figurează un fost viceministru, care a fost constatat cu o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, despre care ANI va informa cu detalii, după ce subiectul va recepționa actul de constatare. Iar, în celălalt caz, este vorba despre un primar din raionul Strășeni care a admis un conflict de interese în mandatul său.

Opt cauze contravenționale au fost pornite pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale și împiedicarea activității ANI. În șapte cauze sunt vizați un grup de șase consilieri din cadrul Consiliului Lăpușna din raionul Hâncești și un alt consilier din Consiliul Cupcui. Aceștia nu au depus declarațiile de avere pe Portalul Public. Iar, un centru medical privat din Chișinău s-ar putea alege cu o amendă pentru împiedicarea activității ANI pentru faptul că nu au prezentat informații solicitate într-o procedură.

Juriștii ANI au participat în alte 22 de ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare.

Reprezentanții ANI au acordat 71 de consultații telefonice, dintre care 8 apeluri au fost înregistrate la Linia Instituțională de Informare. Totodată, a fost organizată și o instruire pentru aproximativ 44 de subiecți din cadrul Academiei de Poliție a MAI.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!