ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Meteorologii anunţă o săptămână cu temperaturi specifice sezonului

15:43 | 11.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Temperaturi moderate, caracteristice perioadei, anunţă meteorologii pentru săptămâna care a început astăzi, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform sinopticienilor, în această săptămână valorile termice se vor încadra între 10-15 grade Celsius, ziua, şi 2-8 grade de căldură, noaptea.

Marţi şi miercuri, pe teritoriul ţării, se aşteaptă ploi de scurtă durată, preponderent în regiunile de nord şi sud. În rest, meteorologii anunţă o săptămână liniştită, cu cer variabil, parţial însorit.

În luna octombrie, temperatura medie lunară a aerului este cu 5-6ºC mai joasă faţă de septembrie şi constituie în teritoriu de la +8ºC în nord până la +11ºC în sud. Cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 şi 1976, când  temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) şi +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976). Cel mai cald octombrie a fost în anul trecut, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,8ºC (Briceni) și +15,4ºC (Ceadâr-Lunga).

Până mâine, rămâne în vigoare Codul galben hidrologic de scurgere scăzută. Conform SHS, în legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, hidrologii atenționează că în bazinul râului Prut se va menţine scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale. În acest context, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Foto: cluj.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!