ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Spînu: Guvernul va negocia un contract avantajos cu Gazprom, însă pregăteşte şi alternative

17:32 | 11.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova va participa la negocierile cu concernul rus Gazprom, în cadrul unui grup comun de lucru, pentru a obţine un preţ corect şi justificat la gaze naturale, cu un contract pe termen lung, care să asigure un cost bun pentru ţara noastră. Despre aceasta a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, într-o conferinţă de presă, pe tema asigurării ţării cu gaze, după vizita de la Sankt-Petersburg, Rusia, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Andrei Spînu, Executivul intenţionează să semneze un contract avantajos cu Gazprom, însă, în acelaşi timp, pregăteşte şi un pachet de iarnă care să protejeze categoriile sociale şi industriile defavorizate. Totodată, Chişinăul examinează şi varianta folosirii carburanţilor de alternativă.

Oficialul a spus că la Sankt-Petersburg s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management Gazprom și director general al Gazprom Export. „Am convenit cu dna Burmistrova să implementăm agenda noastră comună și anume Pachetul Energetic 3 al datoriilor existente între Moldovagaz și Gazprom și am discutat despre semnarea unui acord de livrare a gazelor pe termen lung. În vederea avansării în această privință, vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom, pentru a agrea un plan de lucru. Republica Moldova îşi doreşte o abordare corectă, transparentă și non-conflictuală”, a declarat vicepremierul.

Spînu a spus că speră ca, până la finele lunii curente, să se întâlnească cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller. „Prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi nejustificat și nerealist pentru Moldova. De asemenea, el nu este în concordanță cu modul cum au fost anterior semnate contractele  între Moldovagaz și Gazprom. În acest context, am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, la nivelul anului trecut sau al celui curent, iar în paralel să extindem discuțiile asupra agendei comune. Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate”, a relevat Andrei Spînu.

Conform ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, acest plan se bazează pe două aspecte: primul prevede semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung cu cel mai bun preț pentru Republica Moldova, care să asigure securitatea energetică a țării; doi – susţinerea cetăţenilor ca să depăşească iarna complicată.

Andrei Spînu a subliniat că, deocamdată, nu există nici un motiv de îngrijorare. „Este o situaţie complicată, însă este vorba de o criză pe piața gazelor în toată lumea. Discutăm împreună cu partenerii de dezvoltare, căutând să identificăm soluții de alternativă de livrare a gazelor, în cazul în care vom ajunge la acest scenariu. Facem să fie gata procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să folosim agent termic alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a declarat Andrei Spînu.

În ceea ce privește diminuarea volumului de furnizare a energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan, vicepremierul a asigurat că „în prezent cantitatea de energie electrică livrată de această sursă acoperă în întregime consumul țării și nu există niciun risc”.

În perioada 7-8 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a participat la lucrările Forumului Internațional al Gazelor, desfășurat la Sankt-Petersburg.

Foto: MIDR

img21007571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!